Odličan spoj ukusa

Hilandarska boranija: Vrhunski posni obrok ukusniji od mesa! (RECEPT)

Kulinarsko umeće monaha sa Svete Gore niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje

Recepti
Autor:
Hilandarska boranija: Vrhunski posni obrok ukusniji od mesa! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U toku je Vaskršnji post, najduži post u godini. Stigli smo do četvrte nedelje, odnosno već smo ispostili više od 20 dana, pa su mnoge žene već izgubile inspiraciju i ne znaju šta da kuvaju.

Zato vam donosimo recept za hilandarsku boraniju, koju po potrebi možete da spremate na vodi ili ulju, uz dodatak ribe za praznike ili neko drugo povrće ili žitaricu za obične dane!

Sastojci: 1 kg boranije, 1-2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, malo peršuna, 3 paradajza, so po ukusu, maslinovo ulje.

Priprema: Boraniju, crni i beli luk očistiti, iseckati peršun i paradajz. U veći, duboki tiganj ređati red boranije, pa malo crnog luka i peršuna, i malo soli. Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, pa opet poređajte povrće istim redosledom i tako sve dok ne potrošite namirnice. Ostavite da lagano krčka.

Kad boranija omekša, dodajte maslinovog ulja po želji (ako ne postite na vodi) i iseckan paradajz, pa kuvajte još sat vremena. Pred kraj kuvanja dodajte i beli luk. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a odozgo da se stvori korica.

Za praznike boraniju možete da pripremate sa ribom, a kad se ne posti sa mesom. U tom slučaju je važno da pri ređanju ribu ili meso stavljate između boranije i luka.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs