PREPORUKA

Portugalski kukuruzni hleb: Iznenadite porodicu ovim hrskavim i ukusnim blagom! (RECEPT)

Savršeno hrskav, a ujedno mek i preukusan!

Recepti
Autor:
Portugalski kukuruzni hleb: Iznenadite porodicu ovim hrskavim i ukusnim blagom! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja mleka
  • 4 komadića (kockice) neslanog putera
  • 2 kašičice šećera
  • 1 i po šolja grubo mlevenog kukuruznog brašna
  • 1 pakovanje suvog kvasca
  • 1 prstohvat šećera
  • 1/4 šolje tople vode
  • 3 šolje običnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika maslinovog ulja (ili više - po vašoj želji)

Način pripreme:

Zagrejte mleko u maloj šerpi (ili tiganju sa dugačkom drškom) na umerenoj vatri dok ne provri. Dodajte puter i 2 kašičice šećera. Onda dodajte grubo mleveno kukuruzno brašno i mešajte dok ne dobijete konzistentnu gustu teksturu. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U međuvremenu, dodajte kvasac u toplu vodu i prstohvat šećera. Mešajte oko 5 minuta i pustite da odstoji dok kvasac ne omekša i ne formira kremastu penu.

Pomešajte brašno i so u jednu posudu. Dodajte kvasac i polako mešajte. Polako u to dodajte prethodno spremljeno mleko. Sve to zamesite u blago gusto testo. Izbacite iz posude i oblikujte u loptu.

Vazdušasti pita hleb: Najjednostavnije lepinjice na svetu, sveže i sutradan! (RECEPT)

foto: Profimedia

Nauljite ivice posude ili šerpe i dodajte testo. Prekrijte krpom i pustite da testo podođe na toplom mestu oko 2 sata (dok mu se ne duplira volumen).

Potom od tog testa napravite dve lopte sa ravnim dnom. Stavite ih na papir za pečenje i pospite ih brašnom, pokrijte krpom još jednom i pustite da odstoje oko 1 sat dok lepo ne narastu.

Zagrejte rernu na 260 stepeni. Napunite jednu posudu sa 4-5 čaša vode i stavite na donju pregradu u zagrejanoj rerni. Presecite hleb sa po 2 linije - uzduž i popreko.

Pecite u rerni 10 minuta. Malo poprskajte hleb vodom. Smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni i nastavite da pečete još 20 minuta, dok hleb ne dobije lepu braonkastu boju. Onda ih izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade oko 20 minuta.

Uživajte, prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs