Preukusno

Večera koja popravlja imunitet: Pica na srpski način, puna slanine i belog luka! (RECEPT)

Proleće zahteva energiju. Stoga svom telu obezbedite preko potrebnu snagu

Recepti 13.03.2019. - 14:42h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Potrebno je za testo: 1 kesica suvog kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 200 ml mlake vode, 300 g brašna, ulje, 1 kašičica praška za pecivo.

 

Za nadev: 300 grama sitnog sira za pite, 200 g slanine, 3 čena belog luka, origano.

 

Priprema: Kvasac rastopite u vodi sa malo šećera i soli, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa umesite testo. Testo zatim prebacite na ravnu površinu i po njemu sipajte maslinovo ulje pa još malo mesite teksto dok upije ulje. 

 

Razvijte u veći pleh pa po testu bogato rasporedite sir, zatim slaninu isečenu na kockice i pasiran beli luk. Sve pospite origanom.

 

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15ak minuta. 


Seoska večera: Ovo je najzdraviji obrok na svetu! (RECEPT)

 

Zašto ovakva večera popravlja imunitet:

 

Beli luk - je poznat kao prirodni antibiotik. Savetuje se da se jede svež, ali i termički obrađen je jednako koristan za telo. Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

 

Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo.

 

Slanina -  je visokovredna i kvalitetna namirnica koju povremeno možemo da koristimo na razne načine - kao specijalitet, kao dodatak kuvanju i /ili kao začin. Slanina ili špek su, zapravo, osim užitka u gastronomiji i dobar izvor energije. Izuzetno je zdrava ali ako se pravi bez dodataka i pojačivača ukusa

 

Origano - Izuzetno je snažan antioksidans, jači čak za 42 puta od jabuke, 12 puta od narandže i 5 puta od borovnice. U ulju divljeg origana je pronađeno preko 60 različitih jedinjenja, najvažnijima se smatraju karvakrol i timol, a sadrži još i limonen, pinen i ocimen. 

 

Kako biste izbegli nagli pad energije tokom dolaska proleća, preporučujemo vam da jedete dosta svežeg voća i povrća i da vaš dnevni meni čini jelovnik sastavljen od "lagane hrane". Međutim, barem dva puta nedeljno počastite se kvalitetnom i kaloričnom hranom koja će napuniti energijom svaku vašu ćeliju.

 

Stil.kurir.rs

 

Vazdušasta pogača sa maslacem: Mekani hleb koji ćete stalno praviti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...