Oduševiće vas

Domaće kifle od ludog testa: Bolje nego iz pekare! (RECEPT, VIDEO)

Ovo je jedan od najpoznatijih recepata za ludo testo koje je na Balkanu jako popularno. Može se koristiti za pripremu pica, uštipaka, buhtli i još mnogo toga

Recepti
19:09h Autor:
Domaće kifle od ludog testa: Bolje nego iz pekare! (RECEPT, VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Sastojci:

250 ml mleka, 1 kašičica šećera, 40 g svežeg kvasca, 500 g glatkog brašna, 500 g oštrog brašna, 1 kesica praška za pecivo, 2 jaja, 2 jogurta (2 x 200g), 3 kašike šećera, 3 kašike ulja, 1 kašičica soli

Za preliv:

voda i so ili 1 žumance i malo slatke pavlake ili 3 kašike brašna, 2 kašike soli i 6 kašika vode

Brzi jorgan kolač: Oduševiće vas izgledom i ukusom! (RECEPT, VIDEO)

foto: Youtube Printscreen / Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Priprema:

U jednu posudu sipajte toplo mleko i dodajte kašičicu šećera i razmrvljeni kvasac. Sastojke dobro pomešajte i ostavite 5-10 minuta na toplom mestu da smesa nadolazi.

U veliku posudu stavite obe vrste brašna i redom dodajte prašak za pecivo, šećer, ulje, so, jogurt i lagano umućena jaja.

Na kraju dodajte i nadošli kvasac i mesite rukom ili varjačom dok se ne stvori glatko, kompaktno testo. Testo prebacite na podlogu posutu brašnom i premesite još malo.

Po potrebi, ako se lepi za ruke, dodajte još malo brašna. Testo oblikujte u kuglu i stavite u veću najlonsku kesu. Zatim istisnite vazduh pa je zavežite i stavite u frižider na najmanje 4 sata.

Nakon tog vremena testo prebacite na podlogu posutu brašno i podelite. Jednu polovinu vratite u kesu i u frižider a od druge formirajte kifle (od pola testa ćete napraviti kifle koje će vam napuniti jedan veliki pleh od rerne).

Jogurt lepinje: Pecivo bez konkurencije zbog kojeg ćete zauvek zaboraviti na hleb! (RECEPT)

foto: Youtube Printscreen / Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Testo podelite na komadiće iste veličine. Za veće kifle treba vam od 70 - 75 g testa, a za manje oko 50 g.

Pripremite jedan pleh obložen pek papirom, valjak za testo ili malu oklagiju i jednu šoljicu sa vodom i četkicom.

Od komadića testa formirajte loptice, malo ih uvaljajte u brašno i stavite na stranu.

Zatim pomoću male oklagije ili valjka za testo svaku lopticu tanko razvaljajte u obliku ovala. Pospite brašnom slobodno ako vam se testo prilikom valjanja lepi za podlogu.

Svaki oval premažite samo malo sa vodom, čvrsto zarolajte (način pogledajte u videu) i ređajte u pleh. Kad ste napunili pleh, prekrijte kifle i ostavite ih 15-20 minuta da nadođu.

Lisnate pogačice sa sirom: 100 puta bolje od kupovnih! (RECEPT, VIDEO)

foto: Youtube Printscreen / Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

U međuvremenu zagrejte rernu na 230 stepeni gornji/donji grejači i pripremite vrstu premaza koja vam se dopada.

U prvoj i tradicionalnoj varijanti ćete kifle nakon što su nadošle i kratko pre pečenja pošpricati vodom i posuti solju. Za drugu varijantu, kifle koje se sjaje, pomešajte žumance sa malo slatke pavlake i takođe ih premažite kratko pre pečenja. Za treći premaz koji vam je poznat iz pekara, pomešajte prvo brašno i so, a zatim dodajte vodu i mešajte dok se ne stvori kremasta pasta. Tu pastu najbolje stavite u špric kesicu i nanesite je na kifle 2 minuta pred kraj pečenja. To vreme je dovoljno da se pasta stvrdne.

Kifle pecite na 230 stepeni 12-14 minuta. Ako vam se desi da kifle brzo potamne sa gornje strane, samo ih prekrijte aluminijskom folijom i nastavite da pečete najmanje 11 minuta.

Izvor: Hanuma kocht - Hanumina kuhinja / hanumakocht.at / namirnice.ba

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs