Provereno

5 savršenih recepata za ručak: Tamo gde se spanać krčka, bolesti nema! (RECEPT)

Naša oda spanaću napisana je kroz ovih pet savršenih predloga za ručak

Recepti 08.02.2019. - 14:32h Autor: V. Milenković/ Stil
Foto: Shutterstock

Ljubav prema spanaću dolazi sa godinama. Ukus koji nam je u detinjstvu omražen, postaje omiljen što smo stariji.

 

Spanać podstiče probavu i spečava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizuje nivo šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga i dobar je izbor za anemične osobe.

 

Mi smo izdvojili 5 recepata za jela od spanaća:

 

Čorbica od spanaća

 

Potrebno: 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1 kašika ulja ili masti, 1 šargarepa, 1 paškanat, 2 krompira, 400 spanaća, 300 ml mleka, 300 ml vode, so i biber.

 

Priprema: Na ulju ili masti prodinstajte crni i beli luk, pa dodajte i šargarepu i paškanat. Nakon par minuta dodajte spanać i krompir i pustite  da se sve dinsta još pet minuta pa dodajte vodu. Sve kuvajte dvadesetak minuta pa štapnim mikserom sameljite povrće i dodajte začine i mleko. Kada provri sklonite sa ringle. Poslužite toplo uz jednu kašiku kisele pavlake.

 

Špagete sa spanaćem

 

Potrebno: 400 spanaća, 2 kašike maslaca, 2 čena belog luka, 200 ml mleka, pakovanje širokiih rezanaca (ili testenina po volji), so i biber. 

 

Priprema: U tiganju zagrejte maslac i na njemu kratko prepržite beli luk pa dodajte zamrznut spanać. Sve dinstajte na laganoj vatri oko 15ak minuta pa dodajte so i biber i mleko. Kada mleko provri sklonite sa ringle. U posebnoj šerpi skuvajte špagete da budu al dente pa ih potom procedite i izmešajte sa spanaćem. Poslužite toplo a pre serviranja porciju začinite sa rendanim kačkavaljem.

 

Kapama

 

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 3 čena belog luka, 400 grama junetine seckane na kockice, 400 spanaća, malo vode, so i biber, kiselo mleko.

 

Priprema: Na masti prepržiti kockice junetine koju ste predhodno uvaljali u belo brašno. Kada kockice "uhvate koricu" izvadite ih iz masnoće na poseban tanjir. U toj istoj šerpi i masnoći zatim dodajte crni i beli luk pa na tihoj vatri dinstajte a zatim dodajte spanać. Kada se luk i spanać skrčkaju dodajte kockice junetine, začine i vodu pa kuvajte još jedno sat vremena. Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

 

Zapečen spanać iz rerne

 

Potrebno: 1 kg svežeg spanaća; 2  kašike ulja; 1 glavica crnog luka; 2 čena belog luka; 200 g kisele pavlake; 200 g kačkavalja; so i biber. 

 

Priprema: Na ulju prodinstamo crni i beli luk pa dodamo sveć spanać. Dinstamo dok spanać svene, a zatim mu dodamo pavlaku i začine pa sve prebacimo u vatrostalnu činiju.  Smesu prekrijemo rendanim kačkavaljem i sa malo susama pa zapečemo u rerni na 200 stepeni. 

 

Humus od spanaća

 

Potrebno je: 500g leblebija; 200 g spanaća; 2 kašike maslinovog ulja; 1 čen belog luka; 100 g susama; kumin; so i jabukovo sirće.

 

Priprema: Leblebije potopite u vodu i pustite da prenoće. Zatim ih procedite pa sipajte drugu vodu i kuvajte ih oko sat i po vremena. Skuvane leblebije stavite u blender i dodajte svež spanać, maslinovo ulje, susam, beli luk, kumin, so i jabukovo sirće. Ako je smesa previše gusta, dodajte još maslinovog ulja.

 

Autor: Vanja Milenković (Stil.kurir.rs)

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs