Provereno

5 savršenih recepata za ručak: Tamo gde se spanać krčka, bolesti nema! (RECEPT)

Naša oda spanaću napisana je kroz ovih pet savršenih predloga za ručak

Recepti 08.02.2019. - 14:32h Autor: V. Milenković/ Stil
Foto: Shutterstock

Ljubav prema spanaću dolazi sa godinama. Ukus koji nam je u detinjstvu omražen, postaje omiljen što smo stariji.

 

Spanać podstiče probavu i spečava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizuje nivo šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga i dobar je izbor za anemične osobe.

 

Mi smo izdvojili 5 recepata za jela od spanaća:

 

Čorbica od spanaća

 

Potrebno: 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1 kašika ulja ili masti, 1 šargarepa, 1 paškanat, 2 krompira, 400 spanaća, 300 ml mleka, 300 ml vode, so i biber.

 

Priprema: Na ulju ili masti prodinstajte crni i beli luk, pa dodajte i šargarepu i paškanat. Nakon par minuta dodajte spanać i krompir i pustite  da se sve dinsta još pet minuta pa dodajte vodu. Sve kuvajte dvadesetak minuta pa štapnim mikserom sameljite povrće i dodajte začine i mleko. Kada provri sklonite sa ringle. Poslužite toplo uz jednu kašiku kisele pavlake.

 

Špagete sa spanaćem

 

Potrebno: 400 spanaća, 2 kašike maslaca, 2 čena belog luka, 200 ml mleka, pakovanje širokiih rezanaca (ili testenina po volji), so i biber. 

 

Priprema: U tiganju zagrejte maslac i na njemu kratko prepržite beli luk pa dodajte zamrznut spanać. Sve dinstajte na laganoj vatri oko 15ak minuta pa dodajte so i biber i mleko. Kada mleko provri sklonite sa ringle. U posebnoj šerpi skuvajte špagete da budu al dente pa ih potom procedite i izmešajte sa spanaćem. Poslužite toplo a pre serviranja porciju začinite sa rendanim kačkavaljem.

 

Kapama

 

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 3 čena belog luka, 400 grama junetine seckane na kockice, 400 spanaća, malo vode, so i biber, kiselo mleko.

 

Priprema: Na masti prepržiti kockice junetine koju ste predhodno uvaljali u belo brašno. Kada kockice "uhvate koricu" izvadite ih iz masnoće na poseban tanjir. U toj istoj šerpi i masnoći zatim dodajte crni i beli luk pa na tihoj vatri dinstajte a zatim dodajte spanać. Kada se luk i spanać skrčkaju dodajte kockice junetine, začine i vodu pa kuvajte još jedno sat vremena. Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

 

Zapečen spanać iz rerne

 

Potrebno: 1 kg svežeg spanaća; 2  kašike ulja; 1 glavica crnog luka; 2 čena belog luka; 200 g kisele pavlake; 200 g kačkavalja; so i biber. 

 

Priprema: Na ulju prodinstamo crni i beli luk pa dodamo sveć spanać. Dinstamo dok spanać svene, a zatim mu dodamo pavlaku i začine pa sve prebacimo u vatrostalnu činiju.  Smesu prekrijemo rendanim kačkavaljem i sa malo susama pa zapečemo u rerni na 200 stepeni. 

 

Humus od spanaća

 

Potrebno je: 500g leblebija; 200 g spanaća; 2 kašike maslinovog ulja; 1 čen belog luka; 100 g susama; kumin; so i jabukovo sirće.

 

Priprema: Leblebije potopite u vodu i pustite da prenoće. Zatim ih procedite pa sipajte drugu vodu i kuvajte ih oko sat i po vremena. Skuvane leblebije stavite u blender i dodajte svež spanać, maslinovo ulje, susam, beli luk, kumin, so i jabukovo sirće. Ako je smesa previše gusta, dodajte još maslinovog ulja.

 

Autor: Vanja Milenković (Stil.kurir.rs)

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.