Vruće testo posuto sirom

Omiljene mađarske lepinjice: Originalni recept za čuveni langoš!

Pržene lepinje u Mađarskoj najčešće mirišu na beli luk, pavlaku, i narendani sir kojim se obilno posipaju dok su još vrući

Recepti 03.02.2019. - 21:08h Autor: punkufer.hr
Foto: Shutterstock

Neodoljive mađarske lepinje koje su spolja hrskave, a iznutra sočne omiljena su ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju i lek protiv mamurluka.

 

Prema tradicionalnom receptu testo za langoš se priprema od brašna, kvasca, soli i vode, no popularna je i varijanta s dodatkom pasiranog krompira, jogurta i pavlake.

 

Pržene lepinje u Mađarskoj najčešće mirišu na beli luk, pavlaku, i narendani sir kojim se obilno posipaju dok su još vrući. Originalno se premazuju mešavinom sitno seckanog belog luka, ulja i vode a zatim se dodaju ostali dodaci poput slanine ili kobasica.

Sastojci za langoš:

 

600 g glatkog brašna, 2 dl mleka, 2,5 dl vode, 40 g kvasca, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, jaje

 

Za premazivanje: 2 dl kisele pavlake, 2-3 čena belog luka,150 g gaude

 

Slatki ili slani prijepoljski uštipci: Srpski specijalitet za prave gurmane! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

 

1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac pa dodajte šećer i ostavite dok se ne aktivira.

 

2. U prosejano brašno dodajte so, razmućeno jaje, aktivirani kvasac, mlako mleko i vode toliko da testo bude glatko i lepljivo. Prekriveno testo ostavite da se diže na toplom mestu.

 

3. Testo lagano rastanjite i nauljenim rukama oprezno stavljajte komade u vruće ulje. Posipajte belim lukom i u sredinu stavite pavlaku i narendan sir.

 

Leptir uštipci: Uopšte ne upijaju ulje! (RECEPT, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...