Detaljna uputstva

Kako da pravilno zamrznete jagode: Samo ovako će zadržati ukus i kvalitet!

Kada ih zamrznete pravilno, one će sačuvati sve hraniljive sastojke i kvalitet, kao i ukus i miris

Hrana & vino 03.06.2018. - 13:59h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Shutterstock

Eksprerti za kuhinju savetuju kako da zamrznete jagode tako da im sačuvate ukus bez obzira na to kada ćete ih kasnije koristiti, piše Stvar ukusa.

 

Put koji jagode pređu od mesta gde su ubrane do lokalnih prodavnica je teško putovanje sa slatkim krajem. Ali ponekad kupimo više jagoda nego što možemo pojesti. Ako ne želite da pravite sebi dosta posla sa pripremanjem džema, evo jednostavnog rešenja: zamrznite ih.

 

Kada ih zamrznete pravilno, one će sačuvati sve hraniljive sastojke i kvalitet, kao i ukus i miris. Zapamtite da one promene boju, jagode postanu tamnije, i njihova tekstura bude mnogo mekša, tako da ne treba očekivati da jagode koje su zamrzute pa odmrznute imaju isti izgled kao kad su bile sveže. Ipak, ne brinite postoji mnogo recepata u kojima one mogu da budu odlično upotrebljene.

 

Domaće ili uvezene jagode: Evo kako da znate šta kupujete!

foto: Shutterstock

Korak 1: Pripremite jagode

 

Izaberite jagode koje su tamnocrvene, čvrste i potpuno zrele. Operite i osušite jagode pažljivo, odvojte stabljike i kapice. Suve jagode stavite na poseban papir.

 

Upozorenje: Ne držite dugo jagode u vodi, jer tako gube hranljive sastojke i ukus.

 

Korak 2: Zamrznite ih

 

Jagode možete zamrznuti cele, polovine ili izdrobljene. Jagode koje nisu slatke prvo zamrznite na odvojenom papiru, na plehu za pečenje. Kad su se zamrzle, odvojte svaku jagodu pojedinačno i popakuje ih u vrećice za zamrzivač.

 

Pokušajte da ostavite što više vazduha u kesici kako se jagode ne bi slepile jedna za drugu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...