Svi će vam zavideti

Isprobani trikovi: Jednostavni kulinarski saveti koje morate da znate!

Snađite se u svakoj situaciji kao vrhunski predstavnici kulinarskog umeća

Recepti
10:06h Autor:
Isprobani trikovi: Jednostavni kulinarski saveti koje morate da znate!
Foto: Shutterstock

Svakom od nas nekada se desilo da previše posoli supu, da sos ispadne previše mastan, da nema leda kada nam je najpotrebniji.

Zato vam predstavljamo osam odličnih, isprobanih trikova pomoću kojih ćete uspeti da spasite svoj ručak, ali i da zavidite druge svojim lukavim kulinarskim umećem.

Snađite se u svakoj situaciji kao vrhunski predstavnici kulinarskog umeća.

Brze kocke leda

Možda vam zvuči nemoguće, ali voda koja je proključala brže će se zalediti od vode sipane direktno sa česme. Razlog se zove “Mpemba efekat”, po čoveku koji je otkrio ovu zanimljivost.

Spasite preslanu supu

Ako ste slučajno presolili supu, ne bacajte je. Rešenje je jednostavno: četvrtinu oljuštenog krompira ubacite u supu i on će pokupiti višak soli, a neće ostaviti svoj ukus. Krompir obavezno izvadite pre služenja. Kao alternativa krompiru može poslužiti i prstohvat braon šećera ili čaša vode.

Da kuća zamiriše, kuhinja zablista: 3 recepta za čišćenje sodom bikarbonom!

foto: Shutterstock

Miris crnog luka

Ako vam se ruke nakon seckanja osećaju na crni ili beli luk, istrljajte ih supenom kašikom, koja će apsorbovati miris.

Recikliranje ulja

Ako želite da ponovo koristite isto ulje, ali bez mirisa i ukusa hrane koja se u njemu pripremala, sipajte ga u tiganj i zagrejte na laganoj temperaturi. Dodajte malo đumbira, neka bude potopljen u ulje oko 15 minuta. Na pravoj temperaturi, đumbir treba lagano da dobija zlatno-braon boju. Kada izvadite đumbir iz ulja, trebalo bi da je pokupio neželjene mirise i ukuse.

Višak masnoće u jelima

Ako vam je supa, sos ili saft suviše mastan, isključite ringlu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Najveći deo masnoća isplivaće na površinu. Na radnu površinu stavite nekoliko kocki leda, ali neka budu blizu šerpi sa masnoćom. Prisustvo leda u blizini uticaće da se masnoća stvrdne i biće vam lako da je izvadite kašikom. Budite spremni da je brzo uklonite, jer se kocke leda brzo tope.

Čista kuhinja privlači novac u kuću: Saveti koje ne smete da zanemarite!

foto: Shutterstock

Bolji šampanjac

Pre nego što otvorite flašu, isperite čaše za šampanjac sa malo belog vina. Ovo će prekriti unutrašnjost čaša i tako sprečiti izlivanje iz čaša, a ubrzaće stvaranje pene.

Uvek svež hleb

Stavite hleb u plastičnu kesu sa štapom svežeg celera i ostavite da odstoji preko noći. Vekna će polako apsorbovati vlagu iz celera, a neće uticati na ukus hleba.

Više limunovog soka

Tipičan limun sadrži oko 3 kašike soka. Da biste izvukli maksimalnu količinu tečnosti, možete stiskati limun na radnoj površini ili ga vrteti između šake i radne površine, uz blagi pritisak. Usled tog pritiska, pući će sitne kesice koje sadrže još tečnosti. Takođe, možete i staviti limun u mikrotalasnu na 20 sekundi. Kad izvadite, secite limun po dužini i iscedite. Dobićete tri puta više limunovog soka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs