Korisno je znati

Kolači vam ne uspevaju uvek: Ovo je 7 najčešćih grešaka koje pravite!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u celosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego potpuna katastrofa

Recepti
23:41h Autor:
Kolači vam ne uspevaju uvek: Ovo je 7 najčešćih grešaka koje pravite!
Foto: Shutterstock

Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam kolači ne uspevaju:

1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je različita kao i efekat koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen dioksid kada je pomešana sa sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta. Prašak za pecivo proizvodi ugnjen dioksid kada se pomeša sa vodom.

2. Izbegavate da prosejete suve sastojke U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u testu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata rerne za vreme pečenja Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline koja uzrokuje propast kolača. To se događa, jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuštanja toplog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo mešate testo U poslednje vreme sve više se koriste automatski mikseri čijim opcijama treba ovladati pre nego što se upustite u njihovo korišćenje. Naime presnažno promešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno mešanje, dok druge sastojke treba umešati ručno.

Univerzalni poslastičarski krem od vanile: Tajna najlepših torti i kolača!

foto: Shutterstock

5. Zaboravljate da protereste kalup sa testom Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da testo nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbegavaju, a kao posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vredan, jer treskanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, izbacujete vazdušne mehuriće što sprečava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Belance naglo dodajete u smesu miksanjem Greška koju brojni čine u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih belanaca u smesu. Naime na ovaj način belanca postaju vodenasta, gube penastu strukturu zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mešanja Brojni recepti posebno za torte započinju prvim korakom mešanja žumanaca sa šećerom, ali ovaj lagan zahvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže za žumanca i stvaraju se kristali koje je teško izmešati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smesu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs