jednostavni trikovi

Prirodni ili veštački: Pčelari otkrivaju kako da prepoznate pravi med!

Nažalost, na tržištu se može naći i lažni med, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja

Hrana & vino
Autor:
Prirodni ili veštački: Pčelari otkrivaju kako da prepoznate pravi med!
Foto: Profimedia

Verovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i lekovita svojstva meda, ali uvek se pitamo da li se radi o pravom prirodnom medu. Nažalost, na tržištu se može naći i lažni med, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Međutim, vrhunski pčelari otkrivaju vrlo jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.

Prvo što možete da isprobate jeste da protrljate malo meda između kažiprsta i palca, pa ako se prsti lepe, znači da sadrži šećer ili neka druge dodatne zaslađivače. Prirodni med nije lepljiv, upija se brzo u kožu.

Takođe, stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnu maramicu. Pravom medu trebaće dosta vremena da prodre kroz papir, jer ne sadrži vodu.

Napunite čašu vodom i dodajte kašičicu meda. Prirodni med pašće na dno i ostati čvrst, dok će "lažni" odmah početi da se otapa.

Namažite med na komad hleba. Prirodni med stvrdnuće hleb za nekoliko minuta, dok će ga med sa dodacim navlažiti zbog vode koju sadrži.

Evo šta se dešava ako svaki dan jedemo cimet i med: Neverovatno!

foto: Profimedia

Pre nego što se proguta pravi med, oseća se bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački med.

Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će veštački ostati gladak.

Vrh šibice umočite u med i zapalite. Prirodni med neće ometati proces sagorevanja, za razliku od "lažnog" koji sadrži vodu.

Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrevajte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.

Trik kojim se pčele služe u obrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici, kao što su mravi, siguran je test na ispravnost meda. Stoga jednostavno malo meda stavite u blizini mrava, ako je prirodan, oni će ga zaobići.

Nije svejedno kako ga uzimate: Koji med da koristite za određene bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs