Za savršen rezultat

Večita dilema: Naučite kada se koristi meko, a kad oštro brašno!

Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod

Recepti
Autor:
Večita dilema: Naučite kada se koristi meko, a kad oštro brašno!
Foto: Profimedia

Kada da upotrebite oštro, a kada meko brašno nije pitanje koje muči početnike u kuhinji, već i oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu. Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je zaista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen.

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje uopšteno delimo na glatko i oštro, a dobijaju se finim mlevenjem pšenice. Svakako treba napomenuti da je lišeno većeg dela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se recimo za razvučeno testo poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje…

Ovako se prave kore za domaću pitu: Bosanska savijača! (RECEPT)

foto: Profimedia

Oštro brašno:

Kolači od dizanog testa

Njoke

Uštipci

Pohovanje

Keks

Palačinke

Koristi se za prhke kolače

Biskvite

Kuvano testo (za princes krofne, profiterole, eklere)

Zgušnjavanje jela i sosova

Meko brašno:

Hleb

Peciva

Savijače

Krofne

Testenine

Mafini

Kazanlučka sirnica: Pita posle koje više nećete praviti nijednu drugu! (RECEPT)

foto: Profimedia

Naravno, ovo su sve smernice, a strogih pravila nema pa neko više voli da peče biskvite s glatkim brašnom, iako se preporučuje oštro, jer je biskvit s mekim brašnom manje suv, ali opet postoji opasnost da splasne.

Koplja se uvek lome i oko palačinki, a dok se jedni zaklinju u upotrebu mekog, drugi ih uvek pripremaju s oštrim brašnom.

Međutim, ukoliko ni sami niste sigurni koje brašno da upotrebite, uvek možete da pribegnete kompromisnom rešenju i da pomešate meko i oštro brašno u jednakoj količini.

Najpopularniji praznični keksići na svetu: Medenjaci koje vole i deca i odrasli! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs