uŽIVANJE

Pufnasti češki kolač: Izgubićete glavu za njim! (RECEPT)

Jednostavo i brzo se pravi, nema domaćice kojoj do sada nije uspeo ovaj divni desert

Trpeza 27.10.2018. - 10:30h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Profimedia / Ilustracija

Fini kremasti češki kolač preliven čokoladom je baš ono što vam danas treba. Reklo bi se "ništa naročito", ali ovaj tradicionalni desert veoma je popularan u republici poznatoj po pivu i očaravajućoj arhitekturi.

 

Potrebno je za patišpanj:  6 jaja; 6 kašika šećera; 3 kašika kakaoa; 5 kašika brašna.

 

Potrebno je za fil: 7 kašika šećera; 250 mililitara vode; pola litra mleka; 250 grama šećera; 1 vanilin šećer; 250 grama margarina; 7 kašika brašna; 250 grama šećera u prahu

 

Za čokoladni preliv: 100 grama čokolade za kuvanje

 

Način pripreme:

 

Pripremamo patišpanj. U sud za mućenje polupamo jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.

 

Zatim dodamo brašno, kakao i mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. Pravougaonu tepsiju obložimo kuvarskim papirom i preručimo testo u tepsiju. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

 

Ovo je najjednostavniji kolač na svetu: Ukus je fenomenalan! (RECEPT)

 

Pripremamo fil tako što u šerpu na šporetu sipamo 250 mililitara mleka, dodamo 7 kašika šećera i vanilin šećer. U preostalih 250 mililitara mleka dodamo brašno i promešamo žicom za mućenje. Neprekidno mešajući žicom u
provrelo mleko sipamo razmekšano brašno. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo krem da se ohladi.

 

U drugu šerpu na šporetu sipamo vodu i dodamo 250 grama šećera. Kada šerbet provri sklonimo šerpu sa šporeta. U sud za mućenje stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Zatim dodamo ohlađen krem i mutimo dok se fil ne sjedini. Ispečenom patišpanju odstranimo papir i prelijemo ohlađenim šerbetom. Zatim nanesemo fil.

 

Zdravi kolači koji ne goje: Domaći čokoladni keks koji ćete obožavati! (RECEPT)

 

Čokoladu lomimo na parčiće i stavimo da se topi na pari. Sipamo i malo ulja
da čokolada dobije sjaj. Kolač sečemo na kocke, pa ih serviramo na tanjir i dekorišemo rastopljenim čokoladnim prelivom.


Kako se prave domaće kocke za supu: Lakše ne može, a ukus je fenomenalan! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...