ODUŠEVIĆETE SE

Peče se naopako, a ukus će vas oboriti s nogu: Morate da probate ovu francusku pitu sa jabukama! (RECEPT)

Neobična preokrenuta pita sa jabukama je sočna i fantastičnog ukusa

Trpeza 18.10.2018. - 17:30h Autor: Stil/Gastro.24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Verovatno ste svi čuli za poznatu poslasticu iz francuske kuhinje, koja se peče naopako – Tarte Tatin.


Priča kaže da je jedna od sestara Tatin pripremala tradicionalnu pitu od jabuka ali je, predugo ostavila na vatri jabuke u maslacu i šećeru.

 

Kako bi ipak spasila stvar stavila je testo preko jabuka i sve stavila da peče. 

 

Sastojci za testo:

 

1 ½ šoljica integralnog brašna
½ čajne kašičice himalajske soli
½ šoljica kokosovog ulja
½ šoljica hladne vode

 

Za nadev:


6 jabuka
½ šoljica brezinog šećera
3 male kašičice kokosovog ulja
1 supena kašika cejlonskog cimeta
seckani bademi (orasi, lešnici, po želji)

 

Neodoljiva pita sa jabukama, orasima i čokoladom: Ne košta mnogo, a pravi se za čas! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • U posudi pomešajte brašno i so.
  • Dodajte kokosov maslac (ne sme biti pretvrd jer će ostati grudvice u testu) i promešajte rukama.
  • Dodajte hladnu vodu (kašiku po kašiku) i mesite esto sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za površinu.
  • Ako treba, dodajte testu vodu ili brašno. Ostavite testo pokriveno po strani dok ne napravite nadev.


Priprema nadeva:

 

  • Ogulite 6 jabuka, očistite sredinu i isecite na 8 delova (kriški).
  • Pomešajte šećer i kokosovo ulje.
  • Rastopite mešavinu u tiganju, na srednjoj vatri, kuvajte par minuta dok ne postane smeđkasta.
  • Sklonite tiganj s vatre, dodajte jabuke i dobro promešajte.
  • Na laganoj vatri kuvajte jabuke oko 15 minuta (povremeno ih promešajte).
  • Sklonite s vatre i dodajte kašičicu cimeta te pažljivo promešajte kako bi jabuke ostale čitave.
  • Ostavite da se jabuke ohlade.
  • Uključite rernu da se zagreje na 190 °C. Na radnoj površini razvucite testo (ne treba posipavati brašnom) na površinu veću od površine posude u kojoj će se peći pita.
  •  Poslažite ohlađene jabuke po površini posude (ne sme biti razmak između njih).
  •  Razvijenim testom prekrijte jabuke i pritisnite testo sa unutrašnje strane posude do dna.
  • Probodite testo nožem na par mesta kako i mogao izlaziti  vazduh tokom pečenja.
  • Stavite pitu u  rernu na 190 °C oko pola sata (dok testo ne poprimi žućkastu boju).
  • Pečeni kolač ostavite da se ohladi najmanje 1 sat. Kad je ohlađen stavite tanjir na testo i, s obe ruke, preokrenite posudu tako da vam jabuke budu s gornje strane.
  • Po želji, posipajte kolač mlevenim bademima, orasima ili lešnicima.
  • Isecite kolač na kriške i uživajte!

 

Okupana pita s kiselom vodom: Neverovatno mekana i sočna! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...