sigurno niste znali

Njeno veličanstvo čokoladna glazura: Ovo su sve tajne preliva koji obožavate!

Glazura daje kolačima sjaj i intenzivniji ukus, a ovo su tajne koje možda niste znali

Recepti
11:09h Autor:
Njeno veličanstvo čokoladna glazura: Ovo su sve tajne preliva koji obožavate!
Foto: Profimedia

Glazura je tanki sloj koji se preliva preko torte ili kolača i veoma je omiljeni kod domaćica koje prave poslastice za sebe i svoje najmilije.

Priprema ganacha za glazuru

Čokoladna glazura može da se napravi od smese francuskog naziva ganache koja označava luksuznu kremu od čokolade i slatke pavlake i koja, u zavisnosti od gustine može da se koristi kao glazura, preliv, mus ili punjenje za kolače.

Ganache za čokoladnu glazuru se dobija mešanjem čokolade i slatke pavlake u razmeri 1:1. Za ganache idealne čvrstine i intenzivne tamne boje je potrebno koristiti kvalitetnu čokoladu koja sadrži više od 60 posto kakaa.

Čokolada se može otopiti direktnim zagrevanjem čokolade i pavlake ili prelivanjem zagrejane pavlake preko čokolade, ali vodite računa da kod zagrevanja ne dođe do ključanja.

Preporučljivo je da čokoladu iseckate na manje komade jer se na taj način čuva delikatan ukus čokolade i osigurava baršunasta struktura. Tokom otapanja čokolade, ali i hlađenja treba paziti da čokolada ne dođe u dodir s vodom ili vodenom parom, na primer pokrivanjem posude, jer može da dođe do ukrućivanja smese zbog kondenzacije.

Staklena glazura za kolače i torte: Vreme je da i vi naučite taj trik! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ganache se može čak i zamrznuti i čuvati do 9 meseci

Osim čokolade i pavlake u ganache se mogu dodati i drugi sastojci poput maslaca koji glazuri daju izrazito sjajan izgled, te arome poput ruma, vanile ili narandže. Takođe, za slađi ukus možete dodati i šećer. Tokom zagrevanja treba pazite da se smesa ne meša grubim pokretima jer se na taj način može utisnuti vazduh i proizvesti grudvice.

Mazanje glazure

Treba sačekati da se glazura ohladi na sobnoj temperaturi ili maloj višoj (oko 30 Celzijusa) pre nego što se prelije preko kolača ili torte. Takođe, treba paziti i na temperaturu kolača koji se preliva glazurom. Naime, kolač ne sme da bude prehladan kako se glazura ne bi stisnula na kolaču pre nego što se ravnomerno rasporedi.

Idealno bi bilo kolač koji se preliva glazurom postavite na rešetku kako bi višak smese oticao s kolača, a nakon hlađenja glazure eventualni viškak na krajevima baze kolača mogu lakše da se uklone nožem.

Bajadera torta: Božanstvena kremasta poslastica bez pečenja! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs