saveti za savršeno meso

Prste da poližete: 8 zlatnih kulinarskih trikova za sočan i ukusan roštilj!

Mnoge domaćice neće da priznaju da tokom pripreme pečenog mesa, neke stvari mogu da da unište njegov savršen ukus

Trpeza 18.09.2018. - 17:10h Autor: Stil/Finirecepti.Net.hr
Foto: Profimedia

Bilo da ste na otvorenom sa prijateljima ili porodicom uz roštilj ili ste kod kuće u svojoj kuhinji, priprema mesa treba da bude relativno jednostavna, zar ne?

 

Evo pravila za pripremu savršenog komada mesa

 

Pravilo čuvanja mesa


Kada kupite lep komad mesa idealno bi bilo da ga pripremite najkasnije sledeći dan. Ali, budući da to nije uvek moguće šniclu bi trebalo da držite u najhladnijem delu zamrzivača te se prethodno potrudite da je dobro zatvoren u kesici (tako da onemogućite ulazak vazduha). Kada se odlučite na pripremu polako ga dan-dva odmrzavajte u frižideru.

 

Nemojte naglo menjati temperaturu


Stavljanjem hladnog komada na roštilj dobićete komad mesa koji je izvana prekuvan dok je iznutra napola sirov. Umesto toga, izvadite komad iz frižidera  30-60 minuta pre same pripreme. Izvadite ga iz pakovanja i pričekajte da postigne sobnu temperaturu.

 

Pohovana marinirana pileća krilca: Sočno meso prepuno safta sa hrskavom koricom! (RECEPT)

foto: Profimedia


Dovoljno začinite komad mesa 


Ako ste kupili savršen komad mesa ne morate da se previše trudite– morate se jedino pobrinuti da ga začinite s dovoljno soli koja je ključna za finu slanu koricu.

Pravilo glasi da na 450 grama mesa stavite 3/4 kašike soli koju je potrebno naneti s obe strane. Naravno, ako pazite na unos soli ovo pravilo možete prilagoditi prema svojim potrebama.

 

Začinite komad mesa u pravo vreme


Vodi se polemika o tome kada je pravo vreme za stavljanje začina. Većina se slaže da je najbolje posoliti komad prethodne večeri, te ga ostavite nepokrivenog, a ako nemate toliko vremena posolite ga barem 40 minuta pre pripreme (ako nemate ni toliko vremena posolite ga nešto pre pečenja). Iako so izvlači vlagu iz mesa uz dovoljno vremena ona će se ponovno vratiti u obliku slane vode, koja će smekšati meso.

 

Pričekajte da roštilj  dotigne pravu temperaturu


Na koji god način da pripremate komad mesa vodite računa da temperatura bude vrlo visoka, jer bez nje neće da postigne pravu suvoću. U trenutku kada na tiganj stavite komad, temperatura će pasti – to je razlog zbog kojeg jedna strana mesa uvek izgleda nekako pečenije.

 

Da meso više nikad ne ispadne žilavo i suvo: Pre pečenja obavezno uradite ovo!

foto: Profimedia

Nemojte stalno da pomerate meso


Jednom kada stavite komad mesa na tiganj, nemojte da ga dirate! Kada je prva strana pečena jednom ga okrenite i pričekajte da se ispeče i s druge strane. Ako ga previše okrećete nećete dobiti onu čuvenu koricu i boju karamele koju svi volimo.

 

Imajte na umu “prenesenu toplotu”


Kod pripreme gotovo svih namirnica, pogotovo mesa, postoji efekat “prenesene toplote”. Jednom kada sklonite komad mesa sa tiganja, on će još neko vreme nastaviti da se peče.  Zato, sklonite meso, pre nego što je pripremljen do kraja inače ćete dobiti prepečeno meso.

 

Nemojte servirati komad mesa odmah nakon pečenja


Svaki profesionalni kuvar će vam reći da je najgora stvar koji možete da napravite sečenje komada pre nego što se malo ohladio. Ostavite ga desetak minuta kako bi se svi prirodni sokovi proširili celim komadom mesa, jer će se sečenjem mesa koje je pečeno izgubiti njegov ukus i teksturu.

 

Izbacila meso iz ishrane na mesec dana: Potpuno iskreno iskustvo - šta mi se sve dogodilo s telom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...