Obavezno pročitajte!

Ovako se bira najsočnija lubenica - svaki put: Trik godine!

Počelo je vreme lubenica, pa su nam se vratile stare muke; kako izabrati lubenicu koja će biti sočna, puna ukusa i pritom nimalo "brašnjava"?! Evo, 2018. smo napokon naučile sve trikove!

Recepti
Autor:
Ovako se bira najsočnija lubenica - svaki put: Trik godine!
Foto: Shutterstock

Ima li lepšeg osećaja nego uhvatiti veliku krišku lubenice i zagristi je tik nakon kupanja i sunčanja!? Pun ukus lubenice uz njenu hrskavost daje osveženje koje se retko sa čim može uporediti i zato se trudimo svako leto da ih jedemo u obilju! Međutim, s kupovinom lubenice dolazi neretko i razočarenje; nekad nam se čini da je izgledom savršena i premirisna, a kad je otvorimo imamo brašnjavu loptu punu vode do tog nivoa da ukusa praktično i nema. Ali da li ste znali da izgled, kao i težina lubenice uveliko pridonose tome da li je lubenica sasvim zrela, a time i najbolja za jelo? Obrati pažnju na sledeće tačke i sigurni smo da će vaša sledeća lubenica biti strava! 1. Gledajte da je pravilna

Izbegavaj lubenice koje izgledaju kvrgavo, udubljeno ili u globalu nepravilno. Birajte lubenicu bez mekih tačaka i oštećenja.

foto: Shutterstock

2. Proveri težinu

Zrela lubenica je mnogo teža od one koja još nije sazrela. Dodatna težina je odličan indikator da je lubenica puna vode, ali i ukusa. Uzmi za poređenje nekoliko lubenica iste veličine i kupi onu najtežu.

3. Traži žutu tačku

Lubenice imaju žutu tačku na strani na kojoj su ležale na zemlji. Šta je ta tačka žuća, lubenica je zrelija. Definitivno izbegavaj lubenice koje imaju bledu ili skroz belu tačku jer znači da su prerano ubrane.

4. Kucni o nju

Mnogo obožavatelja lubenica se kune u ovaj trik, a uz ostale navedene, dovesće te do savršene lubenice. Kucni na koru lubenice i prouči zvuk - dubok, ali prazan zvuk znači da je lubenica spremna za jelo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs