Dobro je znati

Kako da ohladite vino za samo 3 minuta: Somelijer otkriva korisnu caku!

Na veliku žalost brojnih "vinopija", često se dogodi da moraju poprilično da pričekaju da im se boca fino ohladi pre upotrebe. Zato vam mi donosimo trik koji možete da isprobate već pri sledećem ispijanju vina

Recepti
Autor:
Kako da ohladite vino za samo 3 minuta: Somelijer otkriva korisnu caku!
Foto: Shutterstock

Temperature polako rastu, roštilji su već odavno u "pogonu", hladna alkoholna pića se svakodnevno ispijaju. Stiže nam leto!

Postoje oni koji će se uvek pre počastiti čašom nekog kvalitetnog vina, nego fino rashlađenom kriglom najdražeg nam napitka od hmelja. Na veliku žalost brojnih "vinopija", često se dogodi da moraju poprilično da pričekaju da im se boca fino ohladi pre upotrebe.

Zbog čega se kucamo čašama: Odakle potiče i šta znači ovaj običaj?

foto: Shutterstock

Brajan Meklintik je stručni vinski somelijer koji ima genijalni trik za hlađenje vina za samo tri minuta, prenosi Mirror. Tajna je u ledenoj kupki s puno soli.

"Flašu treba potopiti. Teško je reći koliko soli, ali probajte sami da procenite", objašnjava Meklintik. Čak i nauka dokazuje Brajanovu metodu jer so smanjuje tačku smrzavanja vode, što znači da tečnost postaje hladna bez da se zaledi.

Ono što ovaj trik čini boljom opcijom od stavljanja vina u zamrzivač je činjenica da su tečnosti bolji provodnici toplote od gasova. Tako da led ohladi vodu koja ohladi bocu, so dodatno snižava temperaturu, ali i kontroliše da se sve ne smrzne. Nemojte više nikada piti toplo vino, osim ako to zaista ne želite.

Poznati kuvar otkriva: Ovo je najgori dan za odlazak u restoran!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs