Svi ga obožavamo

Greške koje pravite sa sirom: Brže gubi ukus, kvari se, ne isprobavate nove!

Sir je, u svim svojim različitim oblicima, verovatno jedna od najomiljenijih namirnica širom sveta

Recepti
Autor:
Greške koje pravite sa sirom: Brže gubi ukus, kvari se, ne isprobavate nove!
Foto: Shutterstock

Kao što je slučaj s većinom namirnica, i odličan komad sira vrlo jednostavno možete da uništite. Zato pročitajte koje su najčešće greške koje pravimo sa sirom i kako možemo da ih ispravimo.

Pogrešno ga čuvate

Sir poput sunđera upija razne mirise, a budući da ga držimo u frižideru naš komad sira će upiti "arome" svega što se tamo nalazi. Zato izvadite sir iz celofana ili folije, zamotajte ga u papir za pečenje i ubacite ga u kesicu sa zip zatvaračem. Papir će dopustiti siru da "diše", a zatvorena kesica zaštitiće ga od vlage.

Servirate ga i konzumirate na pogrešnoj temperaturi

Sir ne bi trebalo da jedete dok je previše hladan. Jedno od pravila kaže da bi trebalo da ga izvadite iz frižidera pola sata pre konzumacije, odnosno da biste dobili najviše od njegovog ukusa sir bi trebalo da jedete kada mu je temperatura između hladne i tople.

Ovako se pravi feta sir: Originalan recept iz srca Grčke!

foto: Shutterstock

Kupujete već isečeni sir

Tržni centri su zgodno mesto za kupovanje sira, ali možda nisu najbolje mesto za kupovanje svežeg sira. Ako je sir već isečen sigurno neće biti ukusan kao sir koji je isečen tog istog dana. Još jedan problem je pakovanje – unapred isečeni sir se najčešće pakuje u celofan. Ako kupujete prethodno isečeni sir svakako obratite pažnju na datum pakovanja – on ne bi trebalo da bude duži od tri dana. Drugi način je da jednostavno malo pričekate u redu s narescima i da kupite sveže isečeni sir.

Bojite se "smrdljivih" sireva

Najbolji sirevi na svetu obično su "smrdljivi", ali ako počnete s blagim ukusima možete polako da se navikavate na miris i počnete da uživate u nekim od najboljih sireva na svetu.

Šta na deklaraciji znači Upotrebiti do: Evo koliko zaista smete da koristite namirnice!

foto: Shutterstock

Ne isprobavate nove sireve

Iako verovatno već znate koji sir volite, nema ničeg boljeg od otkrivanja novih sireva. Možete da pokušate s prodavnicom koja ima uzorke za isprobavanje i ko zna, možda pronađete svoju novu omiljenu namirnicu!

Pohovane makarone morate da probate: Ovako ih do sada sigurno niste pravili! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs