Star 728 godina

Starinski recept sa srpskog dvora iz 1290. godine: Kraljevski sočni biftek sa kojim ne možete da pogrešite! (RECEPT)

Lako se sprema, a neverovatno je ukusan.

Recepti
Autor:
Starinski recept sa srpskog dvora iz 1290. godine: Kraljevski sočni biftek sa kojim ne možete da pogrešite! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog.

Ovaj recept je sakupljen u okviru obimne građe iz života na dvoru Nemanjića, a neki od recepata su "oživeli" u nekim restoranima, lako se spremaju, pa vam predlažemo da i vi kod kuće pripremite ovo ukusno srednjovekovno jelo.

Predstavljamo vam originalan recept za sočni biftek, star čak 728 godina!

Potrebno vam je:

- Biftek meso - Rasol od kupusa - Maslinovo ulje - Beli luk

Najbolje marinade za meso: Za vrhunski ukus roštilja! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Sos:

- Crno vino - Med - Pečurke - Kupine - Pšenično brašno

Priprema:

Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć.

Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru.

Dok se meso peče, napravite sos. Izmešajte crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs