Star 728 godina

Starinski recept sa srpskog dvora iz 1290. godine: Kraljevski sočni biftek sa kojim ne možete da pogrešite! (RECEPT)

Lako se sprema, a neverovatno je ukusan.

Trpeza 09.05.2018. - 14:11h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock

Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog.

 

Ovaj recept je sakupljen u okviru obimne građe iz života na dvoru Nemanjića, a neki od recepata su "oživeli" u nekim restoranima, lako se spremaju, pa vam predlažemo da i vi kod kuće pripremite ovo ukusno srednjovekovno jelo.

 

Predstavljamo vam originalan recept za sočni biftek, star čak 728 godina!

 

Potrebno vam je:

 

- Biftek meso
- Rasol od kupusa
- Maslinovo ulje
- Beli luk

 

Najbolje marinade za meso: Za vrhunski ukus roštilja! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Sos:

 

- Crno vino
- Med
- Pečurke
- Kupine
- Pšenično brašno

 

Priprema:

 

Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć.

 

Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru.

 

Dok se meso peče, napravite sos. Izmešajte crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...