Oduševite sve goste

Đurđevdanska raskošna pogača: Nekada se ovako ukrašavao obredni slavski kolač! (RECEPT)

Proslavite slavu uz ovu raskošnu pogaču.

Trpeza 04.05.2018. - 11:12h Autor: bonapeti.rs
Foto: Printscreen Facebook / Добриана Димова

Na dan Svetog Đorđa, nekada se slavska pogača ukrašavala crvenim i belim cvećem, i to uvezanim crvenim koncem.

 

Sastojci:

 

- 400 ml svežeg mleka
- 1 kocka (42 g) kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 2 jaja + belance od trećeg
- 1 kašičica sirćeta
- 3 kašike ulja
- oko 1 kg brašna, može i više
- maslac - za premazivanje
- susam

 

Predlog trpeze za Đurđevdan: Kompletni svečani meni sa najlepšim jelima! (RECEPTI)

foto: Profimedia

Priprema:

 

Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.

 

Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

 

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.

 

Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...