Za što ukusniji obrok

Najčešće greške kod kuvanja pasulja: 5 stvari koje upropaste svima omiljeno jelo!

Možda mislite da je jednostavno skuvati fino varivo od ove cenjene mahunarke, ali to ipak nije tako. Donosimo vam listu grešaka koje najčešće radimo kod kuvanja pasulja

Trpeza 01.05.2018. - 17:13h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

1. Predugo ili prekratko vreme kuvanja

 

Kuvanje pasulja je prava mala gastro "nauka" jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve zavisi od vrste pasulja (puter, trešnjevac, zelenček, tetovac…) i o tome da li je u pitanju mladi ili suvi pasulj.

 

Suvi pasulj može da se kuva jako dugo, ponekad i po dva sata, u zavisnosti od toga koliko je star i da li ste ga dovoljno potapali. Kuvajte ga dok nije mekan jer niko ne želi da jede tvrdi sirovi pasulj.

 

Mladi pasulj se kuva kratko, 30-ak minuta. Isto važi i za mladi pasulj koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuvanja obe vrste pasulja redovno proveravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuvati ili ostati sirov.

 

Tajna omiljenog jela u JNA: Recept za vojnički pasulj!

foto: Shutterstock

2. Nedovoljno dugo potapanje suvog pasulja

 

Staro pravilo kaže da on mora da se potopi minimum 8 sati. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći, a nekada su ga ljudi potapali i do 24 sata.

Na jednu šaku suvog pasulja dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo potapanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka.

 

Za brzo potapanje na jednu šaku suvog pasulja dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate da pustite da provri i ključa 3 minuta. Zatim pasulj sklonite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimum sat vremena.

 

3. Nedovoljno povrća

 

Upravo ono daje varivu preko potrebnu slatkoću i bogatstvo ukusa. Zato ne škrtarite na crnom luku, belom luku, šargerepi, peršunu i celeru.

 

Kako se kuva čorbasti pasulj: Osnovni recept za početnike!

foto: Shutterstock

4. Previše suvog mesa

 

Tajna dobrog pasulja je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda daće vašem varivu ukus dima i "ubiće" slatkoću koju daje povrće.

 

5. Preterivanje sa začinima

 

To se pre svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suvog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da su slanina, rebarca i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole vatreni pasulj od kojih se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs