Priprema hrane nikad nije bila lakša

20 zlatnih kuhinjskih trikova: Dragocene cake koje smo naučile od mama i baka!

Ponavljanje ja majka mudrosti, a ono će vam biti od velike koristi ako želite da usavršite svoje kulinarske veštine. Ali na tom putu pomoći će vam i ovi kuvarski trikovi

Recepti
17:24h Autor:
20 zlatnih kuhinjskih trikova: Dragocene cake koje smo naučile od mama i baka!
Foto: Shutterstock

1. Držite crveni luk u frižideru: lakše ćete ga iseckati i manje će vam suziti oči. 2. Ako želite da ispečete kremastiju kajganu dodajte jajima mrvicu pavlake za kuvanje. 3. Zamrznite letnje bobičasto voće na sledeći način: rasporedite ga po tepsiji i tako stavite u friz. Nakon zamrzavanja premestite ga u kese za zamrzivač. Umesto spojenih grudvi imaćete odvojene plodove. 4. Ne znate da prepoznate al dente špagete? Pažljivo izvadite jedno rezance iz provrele vode, pustite da voda istekne iz njega pa ga bacite na vertikalno postavljen keramički tanjir. Ako ostane zalepljen – vreme je za gašenje šporeta! Ako pak sklizne s površine nastavite da kuvate. 5. Preko dizanog testa stavite mokru krpu, pa se isto neće skoriti i tako upropastiti pečenje hleba, peciva i drugih pekarskih poslastica. 6. Ulje za prženje dodajte na prethodno zagrejan tiganj, i tako sprečite lepljenje namirnica za dno.

Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite!

foto: Profimedia

7. Želite da izvučete svu vlagu iz neke namirnice, a ne želite da kupujete profesionalni dehidrator? Stavite je u rernu na najnižu moguću temperaturu, a vrata rerne ostavite priškrinuta uz pomoć drvene kutlače. 8. Za desert vam treba samo pola jabuke? Polovinu koju ne planirate iskoristiti pošpricajte limunovim sokom i tako spriječite tamnjenje ploda. 9. Namažite zaleđeno meso s malo sirćeta, kako biste ubrzali proces odmrzavanja, ali i omekšali meso pre termičke obrade. 10. Produžite svežinu i sprečite prevremeno kvarenje mleka na sledeći način: ubacite prstohvat soli u mleko nakon što prvi put otvorite bocu. 11. Glazuru ćete lakše ravnomerno razmazati preko torte ako nož nakratko umočite u toplu vodu, a onda se bacite na ukrašavanje.

Genijalne cake kako da iskoristite otpatke od voća i povrća: Više ništa nećete bacati! (VIDEO)

foto: Shutterstock

12. Domaći sladoled brže će se zalediti u aluminijskoj posudi.

13. Stvrdnjuje li vam se so u slaniku? Stavite u posudicu par zrna nekuvane pirinča koji će da pokupi svu vlagu. 14. U supu ste stavili previše soli? Dodajte sirovi krompir i pustite da se kuva dok ne upije sav višak ovog začina. 15. Salatu ćete ravnomernije začiniti ako sve sastojke dresinga prvo promešate u staklenoj činiji s poklopcem, a tek onda prelijete preko povrća. 16. Svežoj ribi ćete lakše odstraniti krljušt ako je celu potopite u kipuću vodu na jedan minut, pa onda nastavite uobičajenim putem.

Kulinarski hit: Uz ovaj prilog ide i riba i meso, a ukus je neverovatan!

foto: Shutterstock

17. Dodajte prstohvat soli u provrelu vodu pre nego što stavite jaja da se kuvaju i tako sprečite eventualno pucanje ljuske. (Jaja nemojte da "bacate" u vodu, već ih nežno položite u provrelu vodu uz pomoć kašike.) 18. Krišku jabuke položite na stvrdnutu grudvu smeđeg šećera jer će je ona "opustiti". 19. Ne ostavljajte začine u blizini šporeta jer gube svoj ukus na vlažnim, svetlim i toplim mestima. 20. Ne podnosite miris i ukus dinstanog belog luka? Ispecite ga u ljusci u rerni, pa onda kremastu strukturu dodajte sososvima, mesu i drugim jelima.

Najbolji način da jedete beli luk: Od sada ga konzumirajte samo ovako!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs