JEDNOSTAVNO A UKUSNO

Stari recept za uskršnju pogaču: Ovo svaka praznična trpeza treba da ima! (RECEPT)

Uskršnja pogača je obavezna na svakoj prazničnoj trpezi a jednostavno se priprema.

Recepti
Autor:
Stari recept za uskršnju pogaču: Ovo svaka praznična trpeza treba da ima! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Donosimo vam stari recept za najukusniju pogaču kojoj niko neće odoleti, piše stvarukusa.rs

Potrebno vam je:

- 1,5 kg brašna - 30 g pivskog kvasca - 4 žumanceta - 4 kašike šećera - parče putera - kora limuna - žumance - so - malo mleka

Stari recept za uskršnje medenjake: Ukrasite prazničnu trpezu ukusnim kolačima! (RECEPT)

foto: Profimedia

Priprema:

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

Bakini saveti za vaskršnja jaja: Ovo svaki početnik mora da zna!

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs