Lak recept

Blender je pun buđi od ostataka hrane: Brz i jednostavan način da ga potpuno očistite!

Ostaci koji se zadržavaju na nepristupačnim delovima blendera često su nevidljivi, pa je veoma važno za zdravlje da redovno čistite ovu spravu

Recepti
Autor:
Blender je pun buđi od ostataka hrane: Brz i jednostavan način da ga potpuno očistite!
Foto: Shutterstock

Ako često koristite blender u kuhinji, verovatno ste već primetili da ga je dosta teško očistiti, pogotovo ako oštrica ne može da se odvoji od posude. Donosimo vam brzi trik kako postići savršenu čistoću blendera!

Imajte u vidu da se na nepristupačnim mestima u blenderu lepe ostaci hrane, a naročito na gumici koja pridržava oštrice. Ti ostaci vrlo brzo mogu da se ubuđaju, a ponovnim korišćenjem blendera rizikujete zdravlje svih ukućana.

Srećom, postoji nekoliko načina kako vrhunski očistiti blender bez imalo muke!

Osnovno čišćenje - za one koji blender koriste svakodnevno

1. Ulijte toplu vodu do polovine posude. Za prvi put ne treba vam deterdžent, nego samo stavite poklopac na blender i pustite ga oko 15 sekundi da radi na najvećoj brzini. Na ovaj način ćete ukloniti sitne komadiće hrane oko oštrica blendera i sa strane posude. Prospite prljavu vodu, pa ulijte ponovo toplu i čistu, ali malo manje od polovine posude. Dodajte kapljicu deterdženta za pranje posuđa. Strogo pazite da bude samo kapljica, jer kad pokrenete blender voda će se naglo zapeniti i stvoriće se pritisak.

Ako na poklopcu blendera postoji dodatni čep koji može da se skine, olabavite ga i prekrijte vlažnom krpom, jer bi u protivnom sve moglo da "eksplodira" i na kraju ćete imati još veći nered nego na početku. Pokrenite blender prvo na najmanjoj brzini i polako povećavajte brzinu, prateći da li para izlazi kroz olabavljeni poklopac. Pustite da radi 30 sekundi, pa prospite vodu u odvod. Ako još uvek ima tvrdokornih mrlja, najbolje bi bilo da ih istrljate sunđerom za pranje posuđa.

Hemijsko čišćenje je preskupo: Probajte sami da očistite dušek!

Dubinsko čišćenje blendera

Navedeni brz i jednostavan način čišćenja blendera je u redu za svakodnevnu upotrebu, ali imajte na umu da s vremena na vreme je potrebno malo podrobnije čišćenje kako biste se zaštitili od potencijalnih bakterija i virusa. Ako imate blender sa odvojivom oštricom i gumenom britvom, moraćete da ga rastavite i temeljno operete svaku komponentu. Ako svakodnevno koristite blender, to bi trebalo da radite barem dva puta nedeljno. Ako ne rastavljajte i čistite svaku komponentu blendera, u malim pukotinama posude ili oko sečiva se mogu "uhvatiti" mali komadići hrane i uzrokovati buđ.

Poslednja stvar koja vam treba jeste toksična buđ koja uništava vaše zdravlje dok pijete smuti ili jedete kremastu supu. Neki ljudi imaju slabiji imunitet od ostalih i osetljiviji su na infekcije. Ako blender koristite za pripremu hrane za malu decu, trudnice ili starije osobe, pobrinite se da je blender pre upotrebe potpuno čist. Ako vam se čini da su stranice posude blendera postale mutne (od kamenca ili ostataka gustih napitaka koje ste pravili), jednostavno sipajte čašu alkoholnog sirćeta i 1/4 čaše sode bikarbone. Pustite da "otpeni" i zatim dodajte još 2 čaše vruće vode. Zatvorite poklopcem, postavite najveću brzinu i pustite da blender radi barem 5 minuta. Prospite prljavu vodu i četkom ili sunđerom oribajte unutrašnjost posude. Pripazite na oštrice - nakon 5 minuta rada će postati veoma vruće.

Mnogo dobri trikovi za čišćenje tepiha, kupatila i kuhinje: Iskusne žene znaju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs