Omiljeni jesenji plod

Kad kuća zamiriše na pečenu bundevu: 5 najlepših recepata sa omiljenim jesenjim povrćem!

Počastite svoju porodicu zanimljivim i ukusnim jelima od bundeve, koja je prepuna brojnih lekovitih svojstava

Recepti
14:52h Autor:
Kad kuća zamiriše na pečenu bundevu: 5 najlepših recepata sa omiljenim jesenjim povrćem!
Foto: Shutterstock

Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju, pa se kao takva mora naći na jesenjoj trpezi svake domaćice. Vekovima je bila glavna hrana idnijanskih starosedelaca, a sada je kako na slanom, tako i na slatkom jelovniku ljudi širom sveta. Ova dragocena biljka specifičnog ukusa i mirisa ima brojna lekovita svojstva. Voleće je svi oni koji žele da skinu višak kilograma, jer plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina. Plod bundeve sadrži i dosta vlakana i proteina.

Bundeva sadrži karoten ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Vitamin C snižava nivo histamina, dok cink i vitamin A jačaju imuni sistem. Takođe, blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a veoma je preporučljiva za ljude koji imaju problema sa želucem i crevima. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Predstavljamo vam 5 zanimljivih načina da uživate u simbolu jeseni: 1. Pire od bundeve

Za pire od bundeve vam je porebno 800 g bundeve, 1 krompir srednje veličine, jedna glavica crnog luka, kašika ulja ili putera i po ukusu dodati soli, bibera i suvog začina. Najpre očistite bundevu od semenki. Potom je oljuštite, iseckajte na kockice i zajedno sa krompirom staviti u hladnu vodu i kuvati dok ne omekša. Kada je povrće skuvano, procedite ga i ispasirajte sa malo vode u kojoj se kuvalo. Dok se bundeva kuva, glavicu crnog luka iseckajte sitno i propržite na ulju. Potom u luk dodajte ispasiranu bundevu i krompir, promešajte i krčkajte 2 minuta. Ukrasite po želji peršunom, brokolijem ili nečim dekorativnim.

Najlekovitija voćka jeseni: Čuva zdravlje srca i mladolikost, sprečava razvoj raka!

2.Smuti od bundeve

Napravite zdravu zamrznutu poslasticu u kojoj ćete uživati u ovim jesenjim danima. Potrebno vam je: pola šolje soka od bundeve (konzervisanog ili sveže kuvanog), pola zamrznute banane, 3/4 šoljice bademovog mleka, 2 kašike vanilinog šećera, jedna kašičica cimeta i prstohvat mlevenog đumbira. Sve sastojke stavite u blender i blendirajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte u čašu i uživajte.

Cepkana paprika: Gurmanski hit za zimnicu koji ćete praviti svake godine! (RECEPT)

A post shared by yummy_food (@paula_igfood) on

3. Rolovana piletina sa grilovanom bundevom

Ukoliko ste mislili da je samo restovani ili pečeni krompir idealan prilog uz rolovanu piletinu, prevarili ste se. Usudite se da kao dodatak probate grilovanu bundevu. Potrebno je samo da je iseckate na komadiće i propržite. Priprema rolovane piletine je vrlo jednostavna. Pileće filete isecite tanje na komade, potom ih istucite preko najlonske folije. Ostavite ih da odstoje pola sata u ulju, u koje ste prethodno stavili suvi začin, so i biber. Na filete poređajte sir i prašku šunku ili pršutu (potom ih umotajte). Tako umotane uvaljajte u brašno, jaja (umućena s malo vode i brašna) i prezlu. Jelo pržite na vrelom ulju. Servirajte na tanjir kao što je prikazano na slici.

Najbolji domaći recept za slatko od šljiva: Korak po korak, uspeva i početnicima! (VIDEO)

A post shared by Rungnapa (@iamrungnapa) on

4. Pasta sa bundevom i peršunom

Za ovu ukusnu testeninu vam je potrebno jedno pakovanje testenine po izboru (mašnice, taljatele...), kašika putera, glavica crnog luka, jedna šolja milerama, pola šolje rendanog parmezana, četvrtina šolje seckanog svežeg peršuna, bundeva. U veću šerpu ključale vode, prethodno posoljene sipajte testeninu i kuvajte dok ne dostigne željenu mekoću. Potom procedite, ali sačuvajte jednu šolju vode u kojoj se testo kuvalo. U istoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, posolite i pobiberite. Dinstajte mašajući dok luk ne omekša (6 minuta). Izrendanu svežu bundevu i mileram dodajte u šerpu i mešajte dok ne proključa. Potom vratite testeninu u šerpu zajedno sa odvojenom vodom u kojoj se kuvala. Na kraju dodajte parmezan i željene začine. Kada je pasta gotova pospite je seckanim peršunom i parmezanom.

Kapućino kolač sa tri kore, gotov za čas: Brza, dobra, sočna poslastica! (RECEPT)

A post shared by Izzy ♡ (@toeachtheirownpeach) on

5. Pljeskavice od bundeve

Iseckajte crni luk, bundevu oljuštite i očistite od semenki, potom izrežite na kockice. U drugoj činiji pomešajte jedno jaje, so, biber i malo belog luka. Smesi dodajte bundevu i crni lik. Rukama napravite pljeskavice, a potom ih oko pet minuta pržite na rastopljenom puteru ili ulju u tiganju. Uz pljeskavice kao prilog odlično ide pire od krompira. Uživajte u ovom jelu, vrlo jednostavnom za pripremu.

(Stil.kurir.rs)

A post shared by Desie (@desie_happy) on

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs