Nema ukusnijih

Patin šiš ćevap: Originalni recept iz Velikog narodnog kuvara!

Srpske domaćice različitog doba obožavaju Patine recepte, a pored njih, u svom kuvaru Pata je opisala običaje kod raznih proslava i bonton u srpskoj kuhinji

Recepti
21:31h Autor:
Patin šiš ćevap: Originalni recept iz Velikog narodnog kuvara!
Foto: Shutterstock

Spasenija Pata Marković, srpska domaćica koja je početkom 20-og veka završila obrazovanje u Beču, objavila je Veliki narodni kuvar 1939. godine. Od tada, ovaj čuveni kuvar je imao preko 30 izdanja.

Srpske domaćice različitog doba obožavaju Patine recepte, a pored njih, u svom kuvaru Pata je opisala običaje kod raznih proslava i bonton u srpskoj kuhinji. Bila je urednik rubrike "Dobra kujna dobrih domaćica" u listu Politika. Danas vam prenosimo recept koji pokazuje da Patini recepti inspirišu današnje domaćice.

Šiš ćevap

Potrebno je za 4 osobe: 1/2 kilograma masnije govedine, 4 babure, 4 paradajza, 3 glavice crna luka, 3—4 krompira.

Priprema: meso oprati, posoliti i iseći na komadiće kao za ražnjiće. Babure isto tako isećina krupnije komade, a crni luk i krompir iseći na koturove debele pola santimetra. Sad uzeti male štapiće i nabadati redom: meso, zatim baburu, krompir, pa meso, baburu, krompir i tako redom dok se štapić ne napuni. U šerpu ili đuveč staviti mast, zagrejati je da bude topla, ali ne mnogo vrela i u tu mast poređati ražnjiće jedan do drugog, ali tako da stanu svi u jedan red. Sve posoliti po ukusu i pržiti, dolivajući po malo vode dok meso ne postane mekano. Mora se paziti da se povrće ne raspadne.

Pogledajte još:

Specijalitet sa juga Srbije: Ko jednom proba leskovačku mućkalicu, nikad je ne zaboravlja! (RECEPT)

Trik da belo meso bude spolja hrskavo, a iznutra sočno: Svaka domaćica treba da zna! (VIDEO)

Najukusnije lisnate kiflice: Slojevito testo koje se topi u ustima! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs