Probajte

Vreme je za roštilj: 6 trikova za zdraviji način pripremanja mesa

Svi volimo porodična okupljanja i roštiljanja u bašti. Napravite nekoliko izmena za dosta zdraviji obrok koji ćete sa istom slašću pojesti
Recepti
20:10h Autor:
Vreme je za roštilj: 6 trikova za zdraviji način pripremanja mesa
Foto: Stil

Leto je vreme roštilja. Ima li većeg uzitka? Na žalost, roštilj može dovesti do stvaranja kancerogenih hemikalija u hrani.

Dovoljno da vam ćevapcic zastane u grlu kada pročitate.

Male se šanse da ćete dobiti tumor ako sa vremena na vreme pojedete ćevapčiće ili raspalite roštilj za vikend.

Ali za svaki slučaj evo nekoliko saveta kao smanjiti količinu neželjenih supstanci i uživati u roštilju znajući da ste učinili sve da svojoj porodici i prijateljima omogućite ukusan i zdraviji obrok.

Momačke krmenadle: Ovaj bogati ručak se sprema samo za najdraže! (RECEPT)

Evo nekoliko ideja kako da se ovo nezabilazno letnje iskustvo poboljša:

1. Smanjite količinu procesiranih mesnih prozvoda. Umesto viršli i sličnih prerađevina koristite meso životinja uzgojenih na pašnjacima, svežu ribu i povrće na roštilju.

2. Smanjite količinu mesa. Neka povrće bude glavni deo obroka , a meso prilog.

3. Pripremite namirnice tako što ćete ih delimično ispeći u rerni ili na ploči i zatim ih dovršiti na roštilju. Kraće vreme na roštilju znači manje zagorelih crnih mesta koja mogu biti kancerogena.

4. Nemojte jesti izgorene i ugljenisane delove.

5. Marinirajte meso. To će poboljšati ukus i pomoći da se smanji formiranje otrovnih spojeva, pogotovo ako u marinadi koristite začine kao sto su đumbir, ruzmarin i kurkuma.

6. Izbegavajte zapaljive tečnosti ili samozapaljive pakete da biste inicirali vatru u roštilju na ugalj. Njihova upotreba će ostaviti sloj toksičnih hemikalija na hrani. Šibice ili upaljac sa malo novina su sasvim dovoljni. Ako je moguće, najbolje rešenje bi bio roštilj na gas.

Specijalitet sa juga Srbije: Ko jednom proba leskovačku mućkalicu, nikad je ne zaboravlja! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs