Pročitajte

8 saveta za kulinarske katastrofe: Za kuvanje bez panike!

Problemi u kuhinji!
Trpeza 05.08.2017. - 15:56h Autor: Stil
Foto: Shutterstok

Saveti za kuvanje imaju za cilj da vam pomognu da napravite bolje obroke. Ponekad, međutim, morate brzo da mislite kada ne krene sve po planu, a nemate vremena da potražite savet.

 

Sudbina obično diktira da će se to desiti kada kuvate nešto važno i pokušavate da impresionirate goste. Dakle, pokušajte da zapamtite ove savete za kuvanje, u slučaju da se nađete u ovakvoj situaciji, ili ako vaša porodica bude u opasnosti da ostane gladna:

 

Najbolja cezar salata: Lagani letnji obrok koji će vas zasititi! (FOTO)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prilagodite

 

Dakle, stvari nisu baš ispale kako ste planirali i vaše lepo jelo postaje nekakva kaša.

 

Šta biste mogli da uradite da ga spasete?

 

Mislite brzo, i koristite sve što imate pri ruci da prilagodite recept. Napravite od njega nešto drugo - sem ako niste već rekli šta pravite, vaši gosti nikada neće znati da ste hteli da skuvate nešto drugo (a vašoj porodici neće smetati). Ovo je jedan od onih saveta za kuvanje koji možete uvek koristiti.

 

Rezervni plan

 

Čak i ako volite večere, može biti veoma stresno pripremati ih, a još gore ako nešto pođe naopako. Ako imate goste zbog specijalne prilike, veoma je pametna ideja da napravite rezervni plan. On ne mora biti komplikovan, jednostavno nešto što lako možete spremiti ako prvo jelo ne ispadne kako treba.

 

Brza jela

 

Jedan od najkorisnijih saveta za kuvanje je da uvek imate u kuhinji nešto što ćete brzo spremiti za obrok, jer uvek dođu trenuci kada smo gladni ili u žurbi.

 

Ovo može biti posebno korisno kada vaš prvi plan za kuvanje ne uspe baš kao što ste planirali. Jedan od načina da to pokrijete jeste da u zamrzivaču imate neko gotovo jelo, i sve što onda treba da uradite jeste da ga odledite i podgrejete!

 

Kiflice od najmekšeg testa na svetu: Svi će želeti da vam ukradu recept! (FOTO)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Počnite ranije

 

Kada kuvate veoma važan obrok, počnite što ranije, ako vam meni dozvoljava. Na taj način, možete sebi dozvoliti da počnete iznova ako nešto ne uspe tokom procesa kuvanja.

 

Možete početi isto jelo od nule, spasiti ga i napraviti od njega nešto drugo ili napraviti potpuno novo jelo. Šta god da izaberete, ako imate vremena možete kuvati bez panike. Početi ranije je možda najbolji savet.

 

Izmislite novo jelo

 

Recimo da planirate da napravite neko posebno jelo, ali nešto je pošlo naopako. Jedno rešenje je da improvizujete i napravite od toga što imate nešto drugo. Izmislite ime za njega i predstavite ga svojim gostima ili porodici kao nov recept. Oni mogu otkriti šta ste uradili, ali kakve veze ima- napravite foru od toga.

 

Kolač ili ugalj

 

O Bože - tu ste bili, radovali se ukusnom domaćem kolaču. Samo ima jedan mali problem, zaboravili ste da ga izvadite iz rerne dok niste osetili taj zloslutni miris gorenja koji vas je podsetio.

 

Rešenje je jednostavno - odsecite pregorele delove. Ako je potrebno, isecite patišpanj na delove, stavite fil između korica i pokrijte sa šlagom ili filom.

 

Brilijantna soda-bikarbona

 

Sodu - bikarbonu morate uvek imati u svom kredencu. Ne samo da je odlična za pravljenje netoksičnih sredstava za čišćenje kuće, već ćete uspeti i da spasete svoje tiganje. Jednostavno ubacite malo sode-bikarbone u tiganj, dodajte malo vode, ostavite da prenoći i recite zbogom hrani koja je zagorela na vašem posuđu.

 

Dve sjajne poslastice od neodoljivog lešnik krema: Spremne za čas (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za poneti

 

Svaka pametna osoba, iako dobra u kuvanju, treba da ima flajere i menije hrane za dostavu hrane u nekoj fioci. U situacijama kada jelo ne uspe, treba samo da pozovete telefonom i sačeka da stigne večera.

 

Ovo je možda i najbolji savet za kuvanje - nađite nekog drugog da skuva za vas!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...