Mmmmm

Hrskave i softane sarajčice: Rolanu baklavu niko ne odbija! (RECEPT)

Baklavu obožavaju svi, a toliko se jednostavno pravi da je i dete može spremiti
Trpeza 06.04.2017. - 17:59h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Profimedia

Orijentalni slatkiši kao što su baklave, tulumbe ili urmašice vekovima su prisutne na ovim prostorima, a sarajčice nam stižu baš iz takve tradicije, što znači da su hrskave, softane i sočne!

 

Sastojci: 500 grama kora; 200 grama mlevenih oraha; 4 kašike šećera; 4 kašike griza; 1 limun; 2 kesice vanilin šećera; 300 mililitara ulja.

 

Za šerbet: 500 mililitara vode; 500 grama šećera.

 

Način pripreme: U dubok sud stavimo mlevene orahe, vanilin šećer, griz i 4 kašike šećera. Dodamo limunov sok i sjedinimo sastojke.

 

Na radnu površinu stavimo dve kore. Na jedan kraj kora nanesemo fil,uvijemo rolat, odsečemo krajeve i stavimo u pravougaonu tepsiju.

 

Postupak ponovimo sa preostalim korama i filom. Prelijemo zagrejanim uljem i pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

 

Kuvamo 15 minuta šerbet od vode i 500 grama šećera. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.

 

Ohlađenim šerbetom prelijemo kolač. Serviramo na činiju kada sarajčice upiju šerbet.

 

Po želji, činiju ukrasimo polukrugovima jabuke na koje stavimo pojedan polukrug limuna i pospemo cimetom.

 

Lažna baklava: Dobro poznat ukus, gotova za samo pola sata! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs