Nezaobilazne

5 najboljih kremastih čorbica za sve prilike: Greju dušu i telo tokom zimskih dana! (RECEPT)

Nema ko ne voli krem čorbicu. Pogotvo ako se u nju doda i malo pavlake, ukus je neverovatan
Recepti
14:50h Autor:
5 najboljih kremastih čorbica za sve prilike: Greju dušu i telo tokom zimskih dana! (RECEPT)
Foto: Profimedia/Thinkstock

Jela "na kašiku" su veoma popularna tokom dugih zimskih dana. Osim što znaju brzo da zagreju telo, ove čorbice su i izuzetno hranljive.

Prijaju svima: bebama, odrasloj deci, onima koji su na dijeti i onima koji žele da od kuće naprave dom. Prednost je što se veoma lako i brzo spremaju, pa gotov obrok imate bukvalno za pola sata.

Izabrali smo pet recepata za savršenu kremastu čorbicu:

Paradajz čorba

Potrebno vam je: 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 500 ml paradajz sosa, 500 ml vode, malo ulja, kašičica šećera, so, biber, i malo brašna za zapršku, suvi peršun za dekoraciju.

Priprema: Izrendajte luk i šargarepu pa ih malo izdinstajte na laganoj vatri, dodajte paradajz sos i vodu i pustite da sve ključa nekih 20 minuta. Čorbici dodajte šećer. Nakon dvadesetak minuta, napravite hladnu zapršku tako što ćete u šoljicu staviti jednu malu kašičicu brašna, malo soli i bibera i sve razmutiti sa vodom. Zatim u ključalu čorbu dodajte zapršku i pustite da se sve kuva još desetak minuta.

Krem čorbu od paradajza poslužite toplu, a po želji joj možete dodati kašiku kisele pavlake, malo suvog peršuna i kockice prepečenog hleba.

5 starinskih jela na kašiku: Neka vam kuća zamiriše na dom! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Krem čorba od celera

Potrebno vam je: 1 ceo celer, 3 krompira srednje veličine, malo ulja, 700 ml mleka, malo kisele pavlake, so i biber.

Priprema: Očistite koren celera i krompir, pa sve stavite u vodu da se skuva. Nakon dvadesetak minuta iscedite vodu, a krompir i celer izblendajte štapnim mikserom. Zatim u tu smesu nalijte mleko i vratite na ringlu da provri. Kada je provrelo, dodajte so i biber i malo ulja (možete i malo maslaca - po volji), kao i listove celera sitno iseckane. Pustite da se sve još kuva par minuta.

Ovu čorbicu poslužite toplu uz kašičicu kisele pavlake i kockice suvog prepečenog hleba.

Jelo u koje se nutricionisti kunu: Jagnjeća kapama za jačanje tela i ubrzanje metabolizama! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Krem čorba od blitve

Potrebno vam je: Vezica blitve (u proleće to može biti vezica koprive), 1 glavica luka, 1 šargarepa, 2-3 krompira, malo brašna, so i biber.

Priprema: U dublju šerpu stavite povrće da se kuva, kad je kuvano, stavite ga u blender. U drugoj posudi napravite zapršku i sipajte povrće zajedno sa vodom u kojoj se kuvalo, prokrčkajte sve zajedno još koji minut.

Poslužiti toplu čorbicu kao glavno jelo ili kao predjelo.

Stari hleb punjen kačkavaljem i belim lukom: Pet puta bolji od pice! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Krem sa brokolijem i sirom

Potrebno vam je: 1/2 šolje putera; 1 glavica crnog luka, iseckanog; 1 glavica iseckanog brokolija; 4 konzerve pileće čorbe; 1 manji komad kačkavalja, iseckan na kockice; 2 šolje mleka; 1 kašika belog luka u prahu; 2/3 šolje kukuruznog skroba; 1 šolja vode.

Priprema: U loncu, istopite puter na srednje jakoj vatri. Pržite luk na puteru dok ne omekša. Zatim ubacite brokoli i prelijte pilećom supom iz konzerve. kuvajte dok brokoli ne omekša 10 - 15 minuta. Smanjite temperaturu i ubacite kockice sira da se istope. Pomešajte mleko sa belim lukom u prahu i sve to dodajte u prethodnu smesu. U maloj posudi, promešajte kukuruzni skrob u vodi dok se ne rastvori. Umešajte u supu i kuvajte mešajući često dok se ne zgusne.

Ne dajte se zavarati jer ova čorbica nije uopšte niskokalorična, zato oprezno svi vi koji ste na dijeti!

5 srpskih jela: Ovo mora da zna da skuva svaka žena koja je prešla četrdesetu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Krem čorba od pečuraka i krompira

Potrebno vam je: 400 g pečuraka po izboru (na primer šampinjona, vrganja); 1 glavica luka; 1/2 kg krompira; 25 g putera; nekoliko listića majorana; 1 l bujona; 75 g namaza od svežeg sira; so; krupno mleveni biber.

Priprema: Pečurke isecite na listiće, a luk na kockice. Krompir oljuštite i isecite na kocke. U loncu zagrejte puter pa prodinstajte luk. Potom umešajte pečurke i majoran i dinstajte još 3 minuta. Dodajte kocke krompira, dolijte bujon (ili vodu i suvi začin od povrća) pa na srednje jakoj vatri kuvajte oko 15 minuta (da krompir omekša). Izmiksujte čorbu štapnim mikserom, umiksujte sirni namaz, začinite solju i biberom, ukrasite za posluživanje pečurkama i začinskim biljem.

Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs