Detaljna objašnjenja

Naša Jelena se pohvalila: Uz ovaj recept, fondan svima uspeva iz prve! (FOTO)

Jeleni je bilo preskupo da kupi tortu sa fondanom, ali je želela da ispuni želju svom detetu i slučajno je došla do fenomenalnog recepta
Recepti
11:40h Autor:
Naša Jelena se pohvalila: Uz ovaj recept, fondan svima uspeva iz prve! (FOTO)
Foto: Stil

Jedna čitateljka Stila odlučila je da nam se pohvali i svim ženama otkrije tako prost recept za trenutno najveću atrakciju među tortama - fondan.

"Previše mi je skupo da kupim u poslastičarnici tortu sa fondanom, a hoću da ispunim želju detetu. Tražila sam i tražila, prevrnula ceo internet, prilagodila recept onako kako mislim da je trebalo i fondan je iz prve ispao savršen", pohvalila nam se Jelena.

Sastojci: 500 g penastih bombona i 850 g šećera u prahu.

Priprema: Rernu zagrejte na 150 stepeni, nikako jače jer će se bombone zapeći i od mešenja neće biti ništa. Neka se tope 3-5 minuta, obavezno proveravajte češće (pokušajte da ih lagano promešate varjačom, ako počnu da se razvlače, vreme je da ih izvadite). Počnite da dodajete šećer u prahu po malo, ne smete da stavite mnogo odjednom, da masa ne bi postala gumena.

Dodajte lagano šećer i mešajte varjačom dokle možete, pa prebacite na radnu površinu. Testo se prilično teško meša varjačom, ali se i dosta lepi za ruke, pa gledajte da ga što kasnije izručite na radnu površinu, na koju je najbolje staviti neku mušemu i posuti šećerom u prahu.

Mesite fondan uz dodavanje šećera sve dok ne prestane da se lepi za prste.

Septembarska torta: Potpuni hit na rođendanima! (RECEPT)

Foto: STIL
Foto: STIL

Razvucite oklagijom na debljinu oko 2 mm. Ako vam testo bude previše tanko, može lako da se pocepa. Prebacite preko torte, rukama poravnajte uz ivice torte (lako se prekrivaju i uglovi torte, smesa je zaista laka za rad), pa višak pažljivo odsecite oštrim nožem.

Ostaće vam još fondan mase, pa od nje možete da napravite različite ukrase rukama ili modlama za kolače.

Jelenini provereni saveti:

- Ako fondan slučajno negde malo pukne, lako ćete ga sastaviti - nakvasite prste, uzmite malo šećera u prahu i tako lagano istrljajte mesto na kom je fondan pukao i ponovo će se sastaviti.

- Ukrasi od fondana će se lako zalepiti za tortu prekrivenu fondanom ako ih lagano premažete sa malo vode.

- Imajte u vidu da se fondan iz nekog razloga ne lepi za šlag, pa da vam ne bi spao dok sečete, birajte torte koje se završavaju nekim filom.

- Penaste bombone imate u svakoj zdravoj hrani ili prodavnici sa robom za merenje. Problem je u tome što se pakuju u različitim bojama, pa vam preostaju dva načina da dobijete onu boju koju želite - da zamolite prodavca da vam odvoji samo jednu boju, ili da kupite kolačarsku boju, koja ih vrlo lako prefarba.

- Beli fondan je najteže dobiti. Tu ste u potpunoj "milosti i nemilosti" prodavca, jer belu kolačarsku boju nećete naći nigde, a belih bombona ima najmanje. Kada dobijete bar malo belih bombona, njih topite posebno, a ostale boje prefarbajte.

"Ovo je moja prva torta sa fondanom. Nije loša, je l' da?", napisala je naša čitateljka.

Najbrži ajvar na svetu: Bez ceđenja i mučenja! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs