Nezaboravno

Svinjetina pečena u grnetu: Recept koji se prenosi sa kolena na koleno!

Mi smo ovaj recept dobili u nasleđe od naših baka, a prenosimo ga vama da i vi uživate u jednistvenom mirisu i ukusu
Trpeza 12.02.2016. - 14:33h Autor: V. Milenković
Foto: Shutterstock
  • 60 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 kilogram krompira
  • 3 srednje šargarepe
  • 2 srednje glavice luka
  • 1 tikvica isečena na kockice
  • 2 kilograma svinjskog mesa isečenog na kockice
  • malo masti
  • So
  • začini (majčina dušica i ruzmarin)
  • 100 ml vode

Zidove unutar grneta dobro namažite sa svinjskom mašću. Potom unutra stavite očišćen i iseckan krompir, šargarepu, crni luk i tikvice. Posolite i dodajte svinjsko meso sečeno na veće kocke.

 

Pre nego meso stavite u grne, dobro ga usolite i utrljajte u njega mešavinu začina (majčina dušica i ruzmarin). Bolje je da koristite sveže začine, ali i osušeni su jednako dobri i delotvorni.

 

Dodajte 100 mililitara vode.

 

Sve poklopite i pecite u rerni jedan sat na 250 stepeni. Obratite pažnju da grne ne stavljate u već zagrejanu rernu jer bi moglo da pukne.

 

Kada se svinjetina ispeče, možete je poslužiti u grnetu a neka vam prilog bude domaći kajmak i domaći stari hleb.

 

Manastirska pogača donosi nezaboravne mirise u vaš dom za 15 minuta

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...