Praznik za čula

Stilov predlog za novogodišnju trpezu: Maksimalno uživanje za slavlje kod kuće! (RECEPT)

Obogatite novogodišnju trpezu mirisnim i ukusnim receptima za glavno jelo i predjelo
Recepti
23:30h Autor:
Stilov predlog za novogodišnju trpezu: Maksimalno uživanje za slavlje kod kuće! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ukoliko nemate ideju šta biste spremili za novogodišnju trpezu predlažemo vam Stilov meni koji se sastoji od predjela, glavnog jela i dezerta. Količinu možete povećati u zavisnosti od gostiju.

Predjelo: Pica rolat

Potrebno je: 500g kora za gibanicu, 2dl pavlake, 4 jaja, malo origana, 200g kečapa, 300g trapista, 400g salame.

Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova. Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova. Na tacnu staviti prvo 2 lista.

Preko premazati malo umućene pavlake sa jajima, pa stavite koru, pa je premažite kečapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namažete pavlakom i jajima i poređate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150 g trapista i preko kora koju namažete pavlakom i jajima. To sve zavijte u rolat.

To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premažite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta dok fino ne porumeni. Kada je pečeno isecite na parčad debljine 2 cm. Po želji možete dodati šampinjone, krastavčiće, kulen...

Uz ovo predjelo možete servirati i fetu sir, masline, ajvar i ljute papričice, kao i suhomesnato.

Glavno jelo: Jagnjetina u mleku

Potrebno je: 2 kg jagnjećeg mesa bez kostiju, 2 l mleka, 500 ml supa od povrća, 2 kg krompira, bibera, soli i biljnog začina po ukusu, 1/2 veze peršuna

Priprema: Meso iseći na veće komade, poređati u dublju šerpu i zaliti mlekom. Kuvati oko sat i po vremena na srednjoj vatri. U pekač ili dublji pleh (đuveč) sipati ulje, poređati meso, oljuštene krompire (cele) poređati oko mesa, preliti supom koju treba posuti sa par kašičica začina i mlekom, koje je ostalo od kuvanja mesa. Pekač poklopiti ili staviti foliju preko. Peći još sat, sat i po (dok krompir upije svu tečnst i lepo se zapeče). Pred kraj pečenja skinuti foliju i posuti peršunom.

Savet je da se jelo posluži toplo i da ga služite uz kajmak ili ren.

Hit recept, zamena za sarmu: Musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa!

Dezert: Torta zvana Čokoladna đavolica

Potrebno: 50 g kakao praha, 100 g smeđeg šećera, 250 ml ključale vode, 125 g putera (i malo za podmazivanje pleha), 150 g kristal-šećera, 225 g brašna, 5 g praška za pecivo, 5 g sode bikarbone, 5 ml vanila ekstrakta, 2 jajeta. Za glazuru:125 ml vode, 30 gr smeđeg šećera, 175 gr putera, 300 gr čokolade za mešenje.

Priprema: Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje. Izmešajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte.

Spojte ovu mešavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade na žici.

Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte. Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.

Ne zaboravite na dobro crno vino ili neko drugo omiljeno piće.

Stil vam želi srećnu i ukusnu proslavu Nove godine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs