Spoj tradicije i odličnog ukusa

Sačuvano od zaborava: Ovo je pravo srpsko jelo! (RECEPT)

Ne zalećite se, nije u pitanju sarma, podvarak, ajvar ili slično
Recepti
21:36h Autor:
Sačuvano od zaborava: Ovo je pravo srpsko jelo! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U Etnografskom muzeju u Beogradu je otvorena izložba zbog koje ćete ogladneti. I nama je krenula voda na usta, a pokupili smo i recept za pravo srpsko jelo.

"Najautentičniju i najautohtoniju ishranu ima južna, kao i istočna Srbija, gde su se pojedini oblici jelovnika sačuvali od starih dana. Jelo koje bih izdvojila kao najzanimljivije je belmuž - staro pastirsko jelo, koje je u tom obliku još iz srednjeg veka ostalo takvo do danas", rekla je Dušica Živković, autorka izložbe "Kultura ishrane u Srbiji", koja će u Etnografskom muzeju u Beogradu biti otvorena do 21. oktobra, prenosi Mondo.

Na izložbi se mogu videti fotografije i predmeti koji predstavaljaju kulinarske identitete, ono što smo nekada jeli, kako smo slavili slave, dočekivali goste.

Glavna zvezda slavske trpeze: Napravite i ukrasite slavski kolač prema starom receptu! (FOTO)

Ova izložba je već bila predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu 2014. godine, kao i na Svetskoj izložbi Ekspo u Milanu ove godine, a autorka kaže da je povod za izložbu nominacija srpske slave za Listu nematerijalne kulturne baštine UNESKO-a.

"Ova izložba hranu ne tretira kao nešto od egzistencijalnog značaja, već u vidu čuvanja dela nematerijalne baštine za buduće generacije", rekla nam je autorka izložbe i objasnila kako se menjala kultura ishrane u Srbiji.

"Uticaj globalizacije je izuzetno prisutan, pa tako dolazi do izjednačavanja ukusa. Uloga svakog pojedinca je da utiče na to da se specifičnost u našoj ishrani očuva, jer se prosto borimo protiv mnogo veće i moćnije društvene pojave, nego što je naša pojedinačna i individualna želja", zaključila je Živković, a mi vam preporučujemo da se zaputite ka Etnografskom muzeju i prisetite se tradicije stare srpske kuhinje.

Starinski recept za orasnice!

Recept za belmuž

Sastojci: 1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji), 150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim) i kašičica soli.

Priprema: Sir se iseče na komade i stavi u šerpu (ranije se koristio kotao ili kazan), gde se zagreva na niskoj temperaturi (u suprotnom će zagoreti, što ne želite da se dogodi).Kada se sir otopi, dodajte so (procenite količinu u odnosu na to koliko je sir slan) i mešajte varjačom.

Polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati.Mešajte još nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.

Belmuž se služi uz kiselo mleko i sveže povrće - rotkvice, crni luk, krastavac...

Pravi recept za proizvodnju domaćeg vina: Nećete moći da mu odolite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs