Očaravajući ukus

Straćatela sladoled sa kafom

Ledena poslastica idealna za vrele dane
Trpeza 08.06.2015. - 12:54h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Thinkstock
  • 35 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1,5 šolja slatke pavlake
  • 1 šolja punomasnog mleka
  • Prstohvat soli
  • pola šolje šećera
  • pola štapića vanile (podeljen po dužini) ili 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 5 velikih žumanca
  • 2 kašičice instant espreso praha
  • 80 g crne čokolade

1. Pomešajte slatku pavlaku, mleko, so i ¼ šolje šećera u srednje dubokoj šerpi. Dodajte sastrugan štapić vanile ili ekstrat. Pustite da se smesa dobro zagreje (ne da proključa) i mešajte dok se ne rastopi šećer pa sklonite sa vatre.

 

2. Ako ste koristili štapić vanile poklopite šerpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Umutite žumanca i preostalu ¼ šolje šećera srednjom jačinom, oko 2 minuta.

 

3. Postepeno mutiti toplu kremastu mešavinu, a zatim umutiti žumanca sa preostalom krem smešom. Kuvajte smesu na srednje jakoj vatri, mešajući neprestano drvenom kašikom, 2-3 minuta. Preručite krem u činiju.

 

4. Dodajte espreso prah da se rastvori. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući. Kada je krem ohlađen, postepeno dodajte čokoladu i mešajte dok sladoled ne postane prošaran. Stavite u zamrzivač, a kad se dobro ohladi služite.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...