Probajte, oduševićete se

6 recepata za poslastice sa bananama: Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

Ova žuta voćka je kraljica kalijuma, a dobar je izvor kalcijuma i dijetetskih vlakana, zato požurite i pripremite ove odlične specijalitete
Recepti
16:08h Autor:
6 recepata za poslastice sa bananama: Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Omiljena zimska voćka većine ljude svakako je banana. Zbog neodoljivog ukusa i dobre količine hranljivih materija, ljudi zanemaruju čak i njenu kalorijsku vrednost, od 89 kalorija na 100 g.

Žuta voćka uzgaja se u preko 110 zemalja širom sveta, a prema izgledu se razlikuje tri vrste banane - kora može biti žuta, braon i zelena.

OVDE preuzmite recepte za 10 neodoljivih jela sa bundevom - Na trpezi svake domaćice!

Banana sadrži zanemarljive količine masti, natrijuma i proteina, ali je zato dobar izvor kalcijuma i dijetetskih vlakana. Bogata je šećerom i ugljenim hidratima, a supstanca koja definitivno dominira u banani jeste kalijum, sa čak 358 miligrama na 100 grama ove voćke.

Prvi put su počele da se uzgajaju u Papui Novoj Gvineji, a danas se od njih prave vlakna, vino i pivo od banane, kao i ukrasne biljke. Osim toga, ovo ukusno voće nezamenjivo je i kada je u pitanju kuhinja - mnogi specijaliteti ne bi imali tako dobar ukus da njihova glavna zvezda nije upravo banana.

Oporavite se od mamurluka uz pomoć napitka od banane! Recept preuzmite OVDE.

Zato vam predlažemo vam 6 neodoljivih recepata za poslastice sa bananama, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

1. Slatki sendvič sa bananama

Priznajte, sam izgled vas je oduševio! Da biste napravili ovaj neodoljivi slatki sendvič, pripremite standardno testo za palačinke i ispecite koliko želite. Svaku bogato namažite eurokremom i preko rasporedite kolutiće banane. Umotajte u trougao i uživajte. Kako bi dezert bio još ukusniji i kvalitetniji, napravite domaći eurokrem na vrlo jednostavan način, a recept preuzmite OVDE.

2. Ovsena kaša sa bananama

Pazite na liniju ili želite da izgubite koji kilogram? Počnite da zdravim doručkom! Napravite ovsenu kašu, koja će vas zasititi i pružiti energiju. Još ako zdravom doručku dodate i banane, to će biti pun pogodak - i ukus i kvalitet! A zašto je još dobro jesti ovsenu kašu, otkrijte OVDE.

3. Osvežavajuća torta sa bananama i keksom

Sastojci za ovu ukusnu poslasticu su: 250 g šećera u prahu, 250 g margarina, 250 g mlevenog keksa, 4 jabuke, 5 banana i 4 kesice šlaga.

Jabuke oljuštite i izrendajte bez kore. 3 banane izgnječite viljuškom, a 2 iseckajte, margarin umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte mleveni keks, jabuke i banane. Formirajte tortu od polovine mase, a u sredinu stavite iseckane 2 banane i preko toga drugi deo mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom i po želji topljenom čokoladom i sa još seckanih banana.

OVDE preuzmite recepte za još neodoljivih torti!

4. Ukusan hleb sa bananama

Ako ste ljubitelj ukusnih testa, evo rešenja za vas - pripremite ukusan hleb sa ukusom banane! Što je najbolje od svega, ovaj specijalitet mogu jesti i osobe osetljive na gluten i laktozu, a recept isključuje čak i šećer. Oduševite ukućane zdravim i ukusnim testom, a recept preuzmite OVDE.

5. Palačinke sa bananama

Prvo napravite fil: umutite 3 jajeta sa 200 g šećera i 200 ml mleka. Kada se dobije jednolična smesa, dodajte 3 sitno iseckane banane, sve prebacite u šerpu i kuvajte na pari oko 30 minuta dok se ne zgusne. Povremeno mešajte da se ne bi stvarala korica na površini.

Dok se fil kuva, ispecite palačinke na uobičajen način, a kada se fil prohladi, namažite palačinke, urolajte i prelijte sa malo otopljene čokolade. Ukrasite kolutićima banane i uživajte u ukusnoj i dekorativnoj poslastici!

A 5 razloga zašto je dobro piti toplu čokoladu, otkrijte OVDE - Moćni antioksidans koji poboljšava rad mozga!

6. Kolač sa bananama

Uživaćete u ovoj neodoljivoj poslastici! Formirajte koru od 300 g mlevenog keksa, lešnika ili oraha pomešanih sa rendanom korom i čašom soka od pomorandže (sipajte soka taman toliko da se dobije čvrsta smesa koja se može oblikovati rukama).

3 brze poslastice za sladak vikend: Jeftino i lako za pripremu!

Fil: Zagrejte 230 ml slatke pavlake na umerenoj temperaturi, a kada počne da vri, dodajte 250 g čokolade za kuvanje izlomljene na sitne komadiće. Po želji možete dodati i kašiku ekstrakta ruma. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se sve ne sjedini, pa ohladite.

Rasporedite fil preko kore, pa poređajte čitave banane. Umutite šlag i prekrijte kolač, a odozgo pospite čokoladnim mrvicama.

OVDE otkrijte 5 stvari o pistaćima koje niste znali i 5 recepata koje morate da probate!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs