Izbegavajte mlečnu i belu poslasticu

5 razloga zašto treba da jedete čokoladu svakog dana: Jača srce i krvne sudove, snižava holesterol

Brojna istraživanja pokazuju da čokolade s visokim procentom kakaa blagonaklono deluju na naše zdravlje, a naročito na srce i krvne sudove
Fitnes & Nutricija
20:02h Autor:
5 razloga zašto treba da jedete čokoladu svakog dana: Jača srce i krvne sudove, snižava holesterol
Foto: Shutterstock

Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi da uvrstite u pravila za zdravi život – smatraju lekari. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim procentom kakaa blagonaklono deluju na naše zdravlje, a naročito na srce i krvne sudove. Da li vam treba dodatan razlog za uživanje u slatkim zalogajima?

1. Jača ćelije srca i krvne sudove

Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tela i štiti ga od bolesti, a sadrži i materije po imenu flavanoid i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih sudova.

Što je procenat kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbegavajte mlečne i bele čokolade koje obiluju upravim tim elementima.

Kako izgleda jelovnik za podizanje energije sa satnicom pročitajte OVDE.

2. Podstiče cirkulaciju

Studija objavljena u Journal of the American Heart Association u julu ove godine pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je sprovedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kiseonika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.

Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade sa 85 odsto kakaa dnevno mogli da hodaju 15 odsto duže nego oni koji nisu jeli čokoladu.

3. Snižava krvni pritisak i holesterol

Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni pritisak. U nekoliko svetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo da snizi pritisak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje 6 grama čokolade nakon 18 nedelja da smanji brojke sistoličkog i dijastoličkog pritiska za dva do tri odsto.

OVDE saznajte koja tri napitka su najbolja protiv viška na stomaku - i tamna čokolada pomaže.

4. Snižava holesterol u krvi

Porast holesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene ishrane, ali je i sastavni deo starenja. Ako imate problema s prevelikim nivoom holesterola u krvi – tačnije s rastom "lošeg holesterola" posegnite za tamnom čokoladom.Jedna holandska studija pokazala je pad od 12 odsto u nivoima lošeg holesterola nakon redovne konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabeležen porast dobrog ili HDL holesterola.

5. Smanjuje stres

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Biće vam drago da pročitate da tamna čokolada deluje i na ovom području i da redovno uživanje u čokoladi s visokim procentom kakaa smanjuje količinu hormona stresa - kortizola u telu, kao i navale adrenalina.

Kako da pobedite stres kroz ishranu saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs