RUČAK ZA DANAS: Kosovski zeljanik ili izlivena pita - zdrava, rustična i puna fila

Tradicionalna jela uvek na kraju ispadnu kao najbolje rešenje ukoliko razmišljate da porodici spremite nešto lepo i ukusno

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Kosovski zeljanik ili izlivena pita - zdrava, rustična i puna fila
Kosovski zeljanik, Foto: Printscreen/youtube

Ukoliko ste pravili kosovsku fliju, probajte sada da napravite i zeljanik po tradicionalnom receptu:

Sastojci:

  • 500-550gr. brašna
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml. vode
  • Za premazivanje kora:
  • 200gr. putera
  • 100ml. ulja
  • Možete koristiti i domaću svinjsku mast.

Fil:

  • 400gr spanaća
  • 300gr. mladog crnog luka
  • 300-400gr. sira
    zeljanik
    foto: Printscreen/youtube

Priprema: Od brašna, soli i vode umesite tri jufkice. Ostavite ih oko pola sata u frižider da "odmore". Zatim iz pomoću oklagije razvaljajte i premažite rastopljenim puterom. Presavijte i ostavite opet da odmore oko 10ak minuta.

Napravite fil tako što ćete svež spanać iseckati, u njega dodati sitno seckan mladi luk. Posolite, a onda rukama izgnječite zelje i luk. Dodajte sir u ovu kombinaciju i sve izmešajte.

U veliki četvrtasti pleh stavite prvu koru koju ste razvili na odgovarajuću veličinu. Preko nje stavite fil, pa drugu koru, pa fil, pa treću koru. Umotajte krajeve. Zasecite pitu i premažite je preostalim puterom. Pecite pola sata na temperaturi od oko 200 stepeni Celzijusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs