LAZANJE: Najbolje NOVOGODIŠNJE JELO koje prija baš svima, a može da bude i bogato predjelo

Ovo divno i svečano jelo odgovara svima od 7 do 77 godina, a pravi se lako i brzo

Recepti
Autor:
LAZANJE: Najbolje NOVOGODIŠNJE JELO koje prija baš svima, a može da bude i bogato predjelo
Lazanje, novogodišnje jelo, Foto: Profimedia

Za crveni sos:

  • malo maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 čena belog luka
  • 100 gr narendanih šargarepa
  • 250 gr svinjskog mesa
  • 250 gr junećeg mesa
  • 1 tegla sosa od paradajza
  • suvi začin i po ukusu
  • malo peršunovog lista – sitno iseckanog

Bešamel sos

  • 4 kašike ulja
  • 3 kakašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 šolje mleka ili više ako treba
  • soli i po ukusu
  • 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
  • 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)

Pakovanje kora za lazanje

Lazanje
foto: Profimedia

Priprema: U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.

Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.

Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.

U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs