neodoljiva!

BUGACA JE NAJLEPŠA GRČKA POSLASTICA SVIH VREMENA: Slatki burek sa vanil kremom Srbi obožavaju zbog FENOMENALNOG UKUSA

Grčki slatki burek morate obavezno probati, ukoliko niste do sada, ne znate šta propuštate!

Recepti
16:38h Autor:
BUGACA JE NAJLEPŠA GRČKA POSLASTICA SVIH VREMENA: Slatki burek sa vanil kremom Srbi obožavaju zbog FENOMENALNOG UKUSA
Kako se pravi grčki slatki burek?, Foto: Printscreen Youtube / Greek Recipes

Bugaca, slatki burek od hrskavih korica i mirisnog vanila krema krije veliku tradiciju i istoriju Grčkog naroda, pa se može proglasiti pravim nacionalnim blagom. Odavno je postala omiljena poslastica ne samo lokalnog stanovništva, već i mnogih turista.

Najbolju Bugacu ćete pojesti u gradu Seres ili u Solunu, u ovim mestima žive pravi majstori ovog zanata. Do vašeg odlaska u Grčku, mi vam donosimo kućni recept za ovaj neodoljivi slatkiš!

Sastojci:

  • 1 paket kora za baklave
  • 150g otopljenog i ohlađenog putera
  • 1 ½l pumomasnog mleka
  • 200g pšeničnog sitnog griza
  • 200g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 vanil šećera
  • 2 supene kašike putera
  • Cimet i šećer u prahu za serviranje
Grčki slatki burek
foto: Printscreen Youtube / Greek Recipes

Kako se pravi?

Prvo spremamo vanila krem za Bugacu. U dublju šerpicu sipamo mleko, griz, šećer, vanil šećer, so i kuvamo na srednjoj vatri. Mešamo sve dok ne provri. Dobićemo krem glatke teksture i ne previše gust. Dodajemo dve kašike putera da se stope u smesu.

Prebacimo krem iz šerpe u činiju da se hladi. Prekrijemo providnom folijom tako da folija dodiruje sam vrh krema. Na ovaj način sprečavamo da se stvori korica prilikom hlađenja na površini posude.

Za Bugatsu nam je potrebna veća tepsija za pite, dobro podmazana puterom. Ređamo unakrsno prvih pet kora, tako da prekrijemo sve strane tepsije i da jedna četvrtina kore bude van. Svaku koru premažemo topljenim puterom, piše Grčka kuhinja.

Grčki slatki burek
foto: Printscreen Youtube / Greek Recipes

Sipamo ohlađen vanila krem preko kora i ravnomerno raspodelimo. Sloj krema ne treba da bude debeo zato je bitno da koristimo veću tepsiju. Vratimo preko krema ostatke kora koji su van tepsije i namažemo ih puterom.

Od gore stavljamo preostalih 5 kora, tako da prekrijemo površinu Bugace. Prilikom ređanja, puterom premazujemo svaku koru pojedinačno. Višak gornjih kora, mekanom špatulom vratimo u tepsiju. Premažemo puterom celu površinu za kraj i Bugaca je spremna za pečenje.

Pečemo oko 35 minuta na 200 stepeni sve dok kore dobro ne porumene. Kada je izvadimo iz rerne, Bugacu ostavimo da se ohladi desetak minuta a potom sečemo na manje kockice, posipamo cimetom, šećerom u prahu i serviramo.

Savet iskusnih domaćica:

Ako primetite da rerna ne peče ravnomerno sa donje i gornje strane, poslednjih deset minuta pečenja, možete izvrnuti Bugacu naopačke u drugi pleh i tako dobiti apsolutno hrskavu koru sa obe strane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs