SAVETI

4 SAVETA KAKO DA NE PLAČETE KAD SEČETE CRNI LUK: Uspeva svaki put

Crni luk je osnova mnogih recepata i zato se svi pitaju kako da ne plaču dok ga seku, a i svako ima svoj odgovor na ovo pitanje, manje ili više efikasan.

Trpeza
22:00h Autor:
Foto: Shutterstock

Zašto plačemo kad sečemo crni luk?

Za sve je odgovoran evolutivni mehanizam crnog luka koji treba da ga zaštiti od oštećenja, a koji obuhvata izbacivanje alinske lijaze i njeno razgrađivanje na nekoliko supstanci koje izazivaju peckanje u očima i samim tim plakanje.

Kako niko ne želi da plače dok seče crni luk, jer to nema nijedan konkretan pozitivni efekat, neophodno je ili sprečiti izbacivanje enzima, smanjiti njihovu efektivnost ili prekriti oči. Evo 4 saveta kako da ne plačete dok sečete crni luk:

Nosite naočare

Neki su ovo možda već i probali i, iako može da deluje blesavo, zapravo ima učinka i pomaže. Možda će vas ipak malo peckati nos, ali ne bi trebalo da ronite suze.

Kuvanje, Crni Luk
foto: Thinkstock

Koristite oštar nož

Svakako je bolje da imate oštar nož kada nešto seckate nasitno, a kada se radi o crnom luku, veoma oštar nož će izazvati manje lučenje enzima od kojih peckaju oči.

Ohladite luk

Ukoliko luk stavite u zamrzivač na 30 minuta, ili frižider na 2 sata, trebalo bi da oslobađa manje enzima prilikom seckanja. Ovde će vam ponovo trebati oštar nož, ali oprezno – što se više zagreva, to će biti jači učinak peckanja.

crni luk
foto: Shutterstock

Luftirajte kuhinju

Ukoliko možete, otvorite prozor u kuhinji i napravite strujanje vazduha, a možete pritom uključiti i aspirator, jer cirkulisanje vazduha smanjuje količinu iritirajućih supstanci na jednom mestu, odnosno direktno ispred vas.

A tri stvari koje ne treba da radite, jer ne deluju:

- Da palite sveću

- Da stavite mokar ubrus ili krpu pored daske za sečenje

- Da stavite crni luk u mikrotalasnu pre sečenja

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...