oprez

ŠTA RADITI SA OTVORENIM KONZERVAMA I KAKO SAČUVATI OSTATKE HRANE? Ovo je jedini pravi način!

Čuvanje hrane bez propusta umeće je koje treba savladati, iako ne ide lako.

Recepti
Autor:
ŠTA RADITI SA OTVORENIM KONZERVAMA I KAKO SAČUVATI OSTATKE HRANE? Ovo je jedini pravi način!
Foto: Shutterstock

Ponekad napravimo nekoliko naizgled sitnih grešaka koje ponekad mogu imati ozbiljne posledice. Jedna od loših navika tiče se već otvorenih konzervi koje smo skloni da ostavimo duže vreme otvorene u frižideru do naredne upotrebe. Ako se to možda čini trivijalnim, nije, jer kako nas Cosmopolitan uči, trebalo bi znati da je konzervirana roba vrlo kvarljiva čak i kada se drži na hladnom, u predviđenim uslovima.

Zašto otvorene konzerve ne bi trebalo čuvati u frižideru?

Pored onoga što smo naveli, u dodiru s hladnoćom, moguće je da se gvožđe otopi s kiseonikom u vazduhu i tako hrana poprimi ukus metala.

Idealno bi stoga bilo premestiti sadržaj konzerve u drugu hermetičku posudu koja će sačuvati ne samo kvalitet već i ukus hrane.

Treba, međutim, napomenuti da rok trajanja konzervirane hrane generalno ne može biti duži od sedam dana, što je vreme koje je za određene proizvode čak i smanjeno na dva dana, što je pokazalo istraživanje koje je proveo Purdue University Extension u Sjedinjenim Državama.

Kada se konzerve ne otvaraju, tada je naravno prikladno pozvati se na rok trajanja utisnut na pakovanju. Takođe, čuvajte se slomljenih i udubljenih konzervi, koje se ponekad nalaze u supermarketima. Njihov zatvarač se ponekad može oštetiti, a da to nije vidljivo spolja, a time je takođe ugroženo očuvanje hrane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs