CIMET

UVEK KADA PRAVITE JELO SA PARADAJZ SOSOM DODAJTE OVAJ ZAČIN: Trik svetskih kuvara koji morate da zapamtite!

Testenina sa paradajz sosom – jelo koje mnogi od nas znaju i vole od detinjstva. Ono što je njegova najveća prednost jeste što je ukusno, zasitno i što se jako brzo i lako priprema:

Recepti
09:57h Autor:
UVEK KADA PRAVITE JELO SA PARADAJZ SOSOM DODAJTE OVAJ ZAČIN: Trik svetskih kuvara koji morate da zapamtite!
Foto: Shutterstock

Kad ste u žurbi, a jede vam se nešto toplo i ukusno, na brzinu propržite malo crnog i belog luka, pa u tiganj sipajte pasirani paradajz, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i druge omiljene začinske biljke, oni koji vole ljuto mogu da dodaju i malo čilija, i sos je spreman. Dok se testenina već kuva u drugoj šerpi…

Verujemo da je i vaš recept sličan. Ipak, kako biste svoj paradajz sos još više poboljšali i pretvorili ga u pravi delikates, u njega dodajte malo… cimeta!

Iako će vam ova kombinacija ukusa možda u startu zvučati neobično, jer cimet najčešće povezujemo sa desertima, istina je da je da se ovaj začin često koristi i za pripremu slanih jela, naročito u nekim egzotičnijim kuhinjama sveta. Tako se, recimo, u Grčkoj cimet koristi i za pripremu slanih jela kao što su pilav ili kapama. Tamo su meso, paradajz i cimet klasična kombinacija, baš kao i u Indiji, posebno kada se pripremaju jela koja se dugo kuvaju.

Zbog visokog sadržaja glutamata (glutaminske kiseline), jedne od najzastupljenijih aminokiselina u prirodi, paradajz je prirodni pojačivač ukusa. A ovo voće posebno dobro upija „tople” začine, kakav je cimet.

Kao takav, on ublažava kiselost paradajza ili paradajz sosa i doprinosi lepšoj i intenzivnijoj aromi. Osim toga, cimet ima blago gorkast, zemljani ukus, što jelu daje blago dimljenu notu. Da bi paradajz sos bio još ukusniji, dodajte mu i druge zanimljive začine poput aleve paprike, muskatnog oraščića i začinskog bilja, kao što je ruzmarin.

Savet plus: Ova kombinacija je takođe fantastična i sa nečim kiselkastim i osvežavajućim poput jogurta. Stoga, sledeći put kada budete pravili torteline ili špagete sa ovakvim paradajz sosom, na vrh dodajte kašiku ili dve običnog jogurta – verujemo da oduševljenje neće izostati.

Dakle, sada znamo – cimet nije pogodan samo za božićne deserte ili orijentalna jela, on takođe može da obogati našu omiljenu testeninu sosom od paradajza. Probajte sledeći put kada budete pripremali ovaj sos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs