provereno deluje

TRIKOVI ZLATA VREDNI ZA SAVRŠEN VASKRS: Evo kako da vam nijedno jaje ne pukne tokom kuvanja!

Donosimo vam sjajne savete iskusnih domaćica da rešite jednom za svagda problem pucanja jaja prilikom kuvanja

Recepti
09:59h Autor:
TRIKOVI ZLATA VREDNI ZA SAVRŠEN VASKRS: Evo kako da vam nijedno jaje ne pukne tokom kuvanja!
Foto: Profimedia

Bojenje i ukrašavanje jaja za najveći hrišćanski praznik Vaskrs podjednako je zabavno i za starije i za mlađe.

Međutim, moguće je neželjeno pucanje prilikom kuvanja, što onemogućava da napravimo željene ukrase.

Kako se to može sprečiti?

Donosimo nekoliko korisnih saveta koji mogu biti od pomoći.

  • Pre svega, bitno je da voda ne vri prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.
  • Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne. Takođe, istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.

Iako su danas vrlo popularna bela jaja, na kojima boje uvek lepše izgledaju, treba znati da je njihova ljuska mnogo tanja, pa mogu brže pući tokom kuvanja.

Kuvanje jaja, Jaja
foto: Profimedia

Ako uprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte da očajavate jer ih

možete iskoristiti npr. za francusku salatu ili ih poslužiti za uskršni doručak.

Odabrati savršena jaja za farbanje nije lako, a iako je potražnja za onim domaćim i te kako velika, koja su od njih domaća, teško je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanceta koja su kod domaćih više žuta.

Prilikom ukrašavanja jaja važno je da vodite računa o tome koje boje koristite. Određena sredstva za bojenje, poput ona u crvenoj i žutoj boji, zabranjena su u hrani za decu do tri godine, pa mališanima dajte jaja koja su obojena prirodnim bojama poput ljuski od luka, soka od cvekle i sl.

Ako jaja ne pojedete za Uskrs, nemojte predugo da ih čuvate jer se akumuliraju bakterije koje mogu itekako da pokvare praznik.

Kako znati da su jaja sveža?

  • Stavite ih u vodu i posmatrajte da li će potonuti. Imajte na umu da pokvareno jaje ostaje da pluta.
  • Jaje možete da uzmete u ruku i da ga držite pored uveta.
  • Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo da bude friško i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
  • Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah - poput kamena - potone na dno, znači da je potpuno sveže.
  • Kad razbijete jaje, ako je žumance ostalo celo i ako je čvrsto, znači da je jaje sveže, a ako se razlije, to nije dobar znak, ali ne znači da je pokvareno.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs