Veoma ukusno

Zdrava kopriva, u ne tako zdravom jelu: Pica sa nadevom od najzdravije biljke!

Podvalite deci ovu zdravu namirnicu u jelu koje obožavaju i napravite im picu sa nadevom od koprive
Trpeza 23.04.2014. - 18:06h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Kopriva je ukusna, pogotovo kuvana  i tada nalikuje spanaću. Najbolje je da je jedete u rano proleće kada su joj listovi još uvek mladi i puni gvožđa. Koprivu posle cvetanja nemojte jesti jer joj listovi mogu biti pomalo gorki.

 

Ova biljka je izuzetno korisna za lečenje malokrvnosti i čišćenje krvi.

 

U berbu koprive krenite sa rukavicama i kesom. Nađite mesto daleko od ulice i zagađenja, i berite samo vrhove koprive. Kada je donesete u kuću operite je dobro u hladnoj vodi i nekoliko puta je isperite.

 

Predstavljamo vam jedan recept koji će vas oduševiti. On uključuje koprivu koja se sprema kao nadev za picu!

 

Za testo je potrebno:

 

500g belog oštrog brašna

 

1 kesica kvasca

 

1 kašičica soli

 

300ml vode

 

2 kašike maslinovog ulja

 

Priprema:

 

U posudu stavite brašno so i kvasac, izmešajte suve sastojke kašikom da se sjedine, zatim dodajte vodu polagano mešajući dok masa ne bude kompaktna. Zatim pokrijte posudu krpom i neka odstoji 15 min. Nakon tog vremena radnu površinu poprskajte sa uljem, a onda testo iskrenite na nauljenu površinu.

 

Razmažite nešto ulja i po rukama i lagano kuvajte testo na radnoj površini dok se ulje ne upije u njega. Tako pripremljeno testo ostavite da stoji još sat vremena.

 

Dok testo narasta, pripremite nadev od koprive. Za dve velike pice vam je potrebno oko 100 g koprive.

 

U jednu šerpu stavite vodu i so i pustite da provri, a onda potopite koprivu i ostavite da proključa jedno dva minuta. Procedite koprivu, lagano je prtiskajte sa kašikom dok se dobro ne ocedi.

 

Zatim je grubo isecite u jednu činiju, pa joj dodajte do 50g mocarele, narendanog parmezana, so i svež biber.

 

Testo koje je nakvasilo podelite na dva dela, zatim ih na radnoj površini razvucite u pravilne i tanke krugove. Tako pripremljeno testo stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do 4 minuta.

 

Kada testo postane hrskavo, stavite na njega nadev od koprive i vratite u rernu na 3 minuta da se zapeče.

 

Vaš specijalitet sa koprivom je gotov! Uživajte!

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...