NEKOLIKO SJAJNIH SAVETA!

NE MORATE GA BACITI ILI MUČITI SVOJE UKUĆANE DA GA JEDU: Evo kako da jednostavno popravite presoljeno jelo!

Svakome se može desiti da presoli jelo ili čorbu, koju priprema. U zaštitu kuvara sa svih strana, dužni smo da pojasnimo da sve soli ne sole jednako, pa se čak i Džejmiju Oliveru može desiti da presoli jelo.

Recepti
Autor:
NE MORATE GA BACITI ILI MUČITI SVOJE UKUĆANE DA GA JEDU: Evo kako da jednostavno popravite presoljeno jelo!
Foto: Shutterstock

Pitanje koje svi sebi postavljaju je kako da popravimo presoljeno jelo i da nam nakon toga bude ukusno.

Jedan od najlakših načina za popravljanje presoljenog jela je da se u njega doda malo testenine (fida ili makarone). U slučaju da dodavanje testenine nije moguće, može se dodati povrće.

Kao najbolje povrće koje se može dodati je krompir ili eventualno pirinač, jer oni upijaju najviše soli. Kada ih dodate, presoljeno jelo treba da se prokuva još desetak minuta zajedno sa njima, kako bi se višak soli upio.

Kod dodavanja povrća, najbolje je da krompir nasečete na krupne komade, kako bi kasnije lako mogli da ga izbacite iz jela. Pirinač je dobro da stavite u platnenu vrećicu i da je kasnije izvadite iz jela.

Ako vam se desilo da presolite jelo, možete da probate da umanjite procenat soli sa jednim ili dva belanca. Jednostavno stavite belanca u vrelu čorbu i kada očvrsnu, uklonite ih kašikom. Naše bake, kojima se takođe dešavalo da presole pasulj u glinenoj posudi, predlažu jednu drugu mudrost.

One su u jelo koje je presoljeno stavljale platnenu vrećicu u koju su stavljale mali komad integralnog hleba. Ostavljale su da se jelo kuva desetak minuta i nakon toga su vadile platnenu vrećicu. I jelo bi bilo tman slano koliko trebe.

Isprobajte!

(Stil.kurir.rs/Bonapeti)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs