PROBAJTE

VAŠ USKRŠNJI KOLAČ ĆE BITI ČISTO SAVRŠENSTVO: Saveti za pripremu najlepšeg i najukusnijeg Konzunaka!

Uskrs je najveći hrišćanski praznik i slavi se u proleće. Svako od nas ovaj praznik povezuje sa tradicijom, koja je vezana za njega. Najčešće su to uskršnja farbana jaja i Uskršnji kolač (Kozunak), koji se priprema u Bugarskoj i Rumuniji.

Recepti
Autor:
VAŠ USKRŠNJI KOLAČ ĆE BITI ČISTO SAVRŠENSTVO: Saveti za pripremu najlepšeg i najukusnijeg Konzunaka!
Foto: Letina kuhinja

Šta predstavlja ovaj Uskršnji kolač i šta on simbolizuje? Kako da pripremimo ukusni Kozunak (Uskršnji kolač) kod kuće?

Uskršnji kolač i njegovo mesto u tradiciji praznika Vaskrsenja

U suštini, uskršnji kolač je slatki hleb sa obrednim značenjem. On je simbol tela sina Božijeg. Ide zajedno sa farbanim jajima, koja su pak simbol Hristove krvi, koja je prolivena na krstu.

Uskršnji kolač se pojavljuje ka deo proslave Uskrsa tokom XVII veka u Francuskoj, a zatim se prenosi u preostali hrišćanski svet.

U različitim državama, on nosi različita imena. U Rusiji je poznat kao kulič, a u Italiji za Uskrs peku panetone. U Bugarsku uskršnji kolač (Kozunak) dolazi početkom dvadesetog veka, a pre njega su se pripremali mali hlepčići.

Finese kod pripreme obrednog slatkog hleba - kozunaka

Priprema Uskršnjeg kolača nije lak posao. Treba ispoštovati čitav niz pravila i zahteva, a majstorstvo se stiče dugogodišnjim iskustvom.

Najvažniji uslov za dobar Uskršnji kolač je da on bude mekan, vazdušast i da se kida u koncima.

Kako bi se dobila takva masa, veoma važno je i to kako će se sam Uskršnji kolač ispeći. Majstorstvo u pečenju će pomoći da se izbegne da proizvod bude pečen samo spolja, a da unutra struktura još uvek bude testo, ili da izgori spolja, a da unutra nije dovoljno pečen i druge slične probleme.

Postoji nekoliko saveta, kojih obavezno treba da se držite, kako bi rezultat bio zagarantovan. Evo i tih saveta:

1. Treba da koristite samo sveži kvasac i da on zaista bude svež. Prepoznaje se po svetloj boji i prijatnom mirisu.

2. Brašno treba da bude suvo i obavezno prosejano. Radi se samo sa dobro poznatim, isprobanim brašnom, kojim ste već radili.

3. Jaja za Uskršnji kolač moraju da budu sveža i dodaju se jedno za drugim, a ne zajedno. Na taj način će Uskršnji kolač kada se ispeče da bude končast.

4. Oblik i veličina posude u kojoj će se peći Uskršnji kolač treba da bude odabran u skladu sa veličinom obrednog hleba. Izaberite posudu, koju žete napuniti do 1/4 zapremine. Kada se Uskršnji kolač stavi u posudu on treba da naraste i tada će popuniti veći deo posude.

5. Uskršnji kolač se peče u prethodno zagrejanoj rerni. Najpre se rerna ugreje do 190 stepeni, a nakon 10 minuta pečenja se temperatura smanjuje na umerenu.

6. Vađenje gotovog Uskršnjeg kolača iz posude se ne pravi odmah, već se ostavlja da se malo prohladi.

7. Kada se Uskršnji kolač izvadi iz posude, umotava se u pamučnu krpu, kako bi ostao mekan.

8. Testo za Uskršnji kolač može se aromatizirati sa malo kore od limuna, a u testo se mogu dodati i suvo grožđe, kardamon i drugi začini po želji.

9. Uskršnji kolač se čuva na umerenoj temperaturi, ne hladi se u frižideru.

(Stil.kurir.rs/Bonapeti.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs