obratite pažnju!

Ovako se peče KROMPIR i koristi BELI LUK: 5 najčešćih GREŠAKA koje pravimo u KUVANJU!

Kuvanje je zadovoljstvo samo ako ova aktivnost rezultira ukusnim obrokom. To se, nažalost, ne dešava uvek, i to zbog malih ili velikih grešaka koje pravimo kada pripremamo jela.

Recepti
Autor:
Ovako se peče KROMPIR i koristi BELI LUK: 5 najčešćih GREŠAKA koje pravimo u KUVANJU!
Foto: Shutterstock

Najgora stvar je što mi uopšte nismo svesni da mnoge od ovih grešaka pravimo, jer smo u startu naučeni da kuvamo na pogrešan način. No, nikad nije kasno da se one isprave, pa ćemo iz tog razloga u narednim redovima skrenuti pažnju na 5 najčešćih grešaka koje pravimo u kuvanju.

Pečenje krompira odmah nakon ljuštenja

Da bi vam pečeni krompiri ispali savršeno, potrebno je da krompire nakon ljuštenja držite u vodi bar pola sata. Posle toga je važno da ih obavijete krpom i dobro osušite pre nego što ih stavite u sud za pečenje.

Korišćenje celih čenova belog luka

Kada se dodaje jelima, beli luk treba da se zgnječi ili isecka na komadiće. Na ovaj način on daje najbolju aromu obroku i najzdraviji je kada se tako priprema.

Kuvanje pirinča u otvorenoj šerpi

Ako želite da vam kuvani pirinač ispadne kako treba, prvo ga isperite vodom. Nakon toga ga stavite u šerpu sa vodom (razmera pirinča i vode za pirinač dugog zrna je 1:2, a za pirinač kratkog zrna 1:1,25) i uključite ringlu na visoku temperaturu. Kada provri voda, smanjite temperaturu ringle i zaklopite šerpu poklopcem. Ostavite pirinač da se krčka 18 minuta, u slučaju da je dugog zrna, ili 15 minuta, u slučaju da je kratkog zrna.

Dodavanje brašna u vruću vodu

Ako u mešavinu koja se krčka dodate brašno, ono se neće dobro rastvoriti u ovoj smeši, već će se napraviti grudvice brašna. Da biste to izbegli, prvo stavite brašno u čašu sa mlakom vodom, dobro ga promešajte, i tek onda ovu gustu tečnost sipajte u svoju mešavinu koja se krčka.

Ostavljanje lovorovog lista predugo u obroku

Gulaši, paprikaši, čorbe i sva druga jela u koja stavljate lovorov list dobiće gorak ukus u slučaju da ovaj začin ostavite predugo da stoji u njima tokom pripreme. Najbolje je da lovorov list stavite u jelo deset minuta pre završetka procesa kuvanja i onda ga odstranite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs