Nauka objasnila

Zašto se hrana zalepi i za teflonsko posuđe: Greška broj 1!

Dok su se posude zagrevale odozdo tokom eksprerimenta, na masnom filmu se pojavio takozvani gradijent temperature

Recepti
Autor:
Zašto se hrana zalepi i za teflonsko posuđe: Greška broj 1!
Foto: Shutterstock

Češki naučnici definisali su da je za lepljenje hrane za tiganj odgovorna "termokapilarna konvekcija", proces zbog kojeg se ulje iz sredine posuđa povlači prema ivicama.

"Ovde je i eksperimentalno objašnjen fenomen lepljenja hrane prilikom prženja na tiganju", stoji u uvodnoj rečenici istraživanja koje je objavljeno u časopisu Physics of Fluids.

Za svoj eksperiment, testirali su dva tiganja s posebno dizajniranim dnom da se hrana ne bi lepila: jednu presvučenu keramičkim česticama i drugu s teflonskim premazom. Površine posuda bile su prekrivene tankim slojem suncokretovog ulja, a zatim su, koristeći gornju kameru, naučnici izmerili brzinu kojom su se suve mrlje stvarale i rasle dok su se posude zagrevale.

Naučnici su primetili da se, dok su se posude zagrevale odozdo, na masnom filmu pojavio gradijent temperature (promena temperature). To je, pak, stvorilo gradijent površinske napetosti, koji je usmeravao ulja od središta posude prema ivicama. Tečnosti s visokim površinskim naponom snažnije vuku okolne tečnosti.

Ovo je izvrstan primer termokapilarne konvekcije na delu: Pojave u kojoj gradijent površinskog napona prisiljava tečnost (u ovom slučaju, ulje) da migrira prema spolja. Jednom kad se to dogodi, hrana se zalepi za središte posude, što je rezultat "stvaranja suvog mesta u tankom filmu suncokretovog ulja", tvrde autori studije.

Naučnici su takođe identifikovali uslove koji dovode do suvih mesta na tiganju, što je rezultiralo sledećim savetima:

"Da bi se izbeglo neželjeno stvaranje suvog mesta, treba primeniti sledeći skup mera - jednu ili više njih: Povećati količinu ulja tako da ceo tiganj bude premazan uljem, zagrevati ga umereno, koristiti posude s debljim dnom i mešati hranu dok je termički obrađujete", prenosi portal Gizmodo.

Ukratko, sve ste to verovatno i do sada intuitivno znali, osim, možda, toga da treba birati tiganj s debljim dnom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs