Sjajan predlog

Novogodišnji jelovnik: Predlog dve svečane trpeze za sve ukuse!

Bliži nam se novogodišnja noć i kako će većina ljudi 2021. godinu dočekati u svom domu, predlažemo vam sledeći jelovnik

Trpeza 24.12.2020. - 11:57h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Donosimo vam dva jelovnika za novogodišnju noć:

 

Mrsna trpeza:

 

Predjelo: Slana torta sa pečenim paprikama

 

Potrebno je: 10 pečenih paprika; 200 mililitara kisele pavlake; 200 grama majoneza; 200 grama krem sira; 200 grama krugova šunke; 2 kuvana jaja; 1 pakovanje tost kačkavalja; 100 grama kačkavalja; ulje; nekoliko celih maslinki; so; mleveni crni biber

 

Ruska salata

 

Potrebno je: 2-3 kuvana jaja; 1 krompir; 1 veća šargarepa; 3-4 kisela krastavčića; 100 gr graška; 1 crvena kisela paprika; 1 šolja od 100 ml majoneza; 1 kašika senfa; 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića; 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina; soli.

 

Sarma po receptu Steve Karapandže

 

A kakva bi to svečana trpeza bila kada bismo izbacili sarmu sa nje? Sarma je jelo broj jedan koji svaka domaćica mora da nauči da sprema.

 

GLAVNO JELO - JAGNJETINA

 

Sastojci:

1, 2 kg jagnjećih grudi; 1,2 kg krompira; 2 šargarepe; glavica luka; 1/2 korena celera; 3 čena belog luka; 1 dl belog vina; ruzmarin; slatka začinska paprika; ulje; so, biber

 

Priprema:  Jagnjeće grudi isecite na jednake komade, stavite u posudu, začinite začinskom paprikom, solju, biberom, drobljenim belim lukom, listićima ruzmarina i prelijte s malo ulja. Sve zajedno dobro izmešajte i stavite na dno vatrostalne posude.

 

Istim začinima i na isti način u zasebnoj posudi začinite krompir sečen na krupnije komade, luk, šargarepu i celer. Začinjenim povrćem prekrijte meso i sve podlijte belim vinom. Stavite da se peče u zagrejanu rernu, na donji nivo, na 200 stepeni, otprilike pola sata. Zatim meso premestite na povrće i pecite dalje još četrdesetak minuta.

DESERT - Šubarice torta

 

Ukoliko vam je komplikovano da pravite ruske kape ili šubare, predlažemo vam da napravite tortu od istog sastava:

Potrebno je:

Kora: 6 jaja, 8 kašika šećera, 100 ml ulja, 100 ml mleka, 3 kašike kakao praha, 8 kašika brašna, 1 prašak za pecivo

 

Fil: 1 l mleka, 8 kašika brašna (ili 5 kašika brašna, 1 kesica pudinga od vanile), 6 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 100 g bele čokolade, 125 g margarina, 150 g šećera u prahu

 

Glazura: 100 g crne čokolade, 50 g margarina;

Za natapanje kora: 200 ml hladnog mleka;

Za posipanje: 80 - 100 g kokosovog brašna;

 

Detalje pogledajte ovde:

Posna trpeza:

 

Predjelo: Pita sa ajvarom i pečurkama

 

Potrebno je: 500 grama gotovih kora, 100 ml vode, 100 ml ulja, pola tegle ajvara, 500 g šampinjona, 1 praziluk, so po ukusu

 

Detaljnu pripremu pogledajte ovde:

Glavn jelo : Punjene paprike

 

Potrebno je: 10 paprika; 1 glavica crnog luka; 4 čena belog luka; 200 gr isprženog oslića; 1 kašika ajvara; 200 gr pirinča; 1 veći krompir; 2 veća paradajza; suva začinska paprika; malo začina, soli i biber; ulje

 

Detaljnu pripremu pročitajte ovde:

Glavno jelo: Pastrmka sa orasima

 

Sastojci: 1 kg pastrmke, 150 g oraha, 1 glavica crnog luka, 1 kašika mlevene crvene paprike, ulje, so, mleveni crni biber.

 

Detaljnu pripremu pročitajte ovde:

Desert: Rafaelo posna torta

 

Potrebno je: 1 l vode; 3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake ili vanile;

120 gr posnog margarina; 100 gr posne bele čokolade; 6 kašika šećera; 180 gr kokosa; 200 gr mlevenog keksa posnog i nekoliko posnih petit keksića.

 

Pripremu pogledajte ovde:

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs